Най-голямото българско състезание за професионалисти в готварството и сладкарството започна на 24 април в палата 2 на Международен панаир Пловдив. Участват над 100 майстори от заведения в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Асеновград, Балчик, Никопол, както и готвачи, които работят в чужбина. Те ще демонстрират своите умения и на 25 април.

P1040715
Посетителите могат да видят безплатно най-голямото кулинарно шоу на България и оспорваните битки между претендентите за титлите, които са оценявани от най-добрите професионалисти у нас. Те наблюдават стриктно изявите в турнирите за: готвач на България, кулинарен отбор, сладкар, млад готвач, млад хлебар-сладкар, арт карвинг – 3D експозиция, технически карвинг, пицар, паста, сьомга.

P1040720

Национална кулинарна купа 2015 се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), начело с телевизионните знаменитости Андре Токев, Иван Манчев и Андрей Стоилов.
Темата на състезанието „Готвач на България“ тази година е предястие със задължителен основен продукт овчи кашкавал и основно ястие със задължителен основен продукт патешко филе и поне един кореноплоден зеленчуци. За кулинарните отбори предястието е със задължителен продукт пъдпъдъчи яйца, основното ястие е на тема „Сърф & търф” пилешко филе, телешко бон филе и скариди, а десертът – с масло и шоколад.
В това издание очакванията са за силна и напрегната борба на високо ниво, тъй като  участват много талантливи и доказани млади професионалисти, а в журито са поканени някои от най-ярките звезди сред българските готвачи като Димо Димови Милен Панев.

P1040726

В събота състезанията продължават и претендентите за „Готвач на годината“ трябва да се справят с предизвикателството, наречено „черна кутия“ – продукти изненада, с които за 60 минути и при равни условия те ще приготвят най-фините, вкусни и красиви предястие и ястие, на които са способни. Black box е най-доброто изпитание за способността на готвачите да мислят и действат със светкавична бързина, като същевременно проявят вдъхновение и креативност и по най-съвършен начин изразят философията си за храната и кулинарното изкуство.
Имената на победителите ще бъдат обявени на тържествена  церемония от 15.30 ч. на 25 април.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук