С традиционни български продукти – вино, пита с подправки, месни и млечни продукти посрещна министърът на земеделието и храните Десислава Танева еврокомисаря на земеделието Фил Хоган, федералния министър на прехраната и земеделието на Германия Кристиан Шмид и управляващия кмет на Берлин Михаел Мюлер. Министър Танева е на посещение в германската столица по повод откриването на българския щанд в рамките на Международното изложение за селско стопанство „Зелена седмица 2015“.

„Билогичното производство е приоритет на Министерство на земеделието и храните и това се доказва още веднъж с представянето ни на тазгодишния форум“, това заяви министър Танева. На изложението за първи път се предстяват производители на биологична продукция като биотелешко месо в буркани, био вина, био сладка произведени от Клисурския манастир и други. Голям интерес от страна на посетителите има и към розовата минерална вода.

„Този вид производство има все по-голямо бъдеще и затова страната ни трябва да акцентира върху неговото развитие. Не случайно в новия програмен период 2014-2020 година на Програмата за развитие на селските райони е разширен обхватът на биологичните производители, които ще могат да получават подпомагане по нея. Страната ни трябва да ги подкрепи и да съдейства за представянето на продукцията им на подобен тип форуми. Изложения като „Зелена седмица“ дават възможност, както да се предлагат и излагат традиционни наши продукти, така и да се осъществят контакти, както и да се подобри имиджът на страната ни.

На своите гости тя подари кошница с продуктите, с които страната ни тази година се представя на форума – панагюрска луканка, филе „Елена“, роле „Трапезица“, сладка произведени от Клисурския манастир, кашкавал и сирена, както и вино.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук