211 неправителствени организации в сектор „Овощарство и зеленчукопроизводство” алармират, че през 2015-а година българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара, съобщава БНР. Причината е предвидено намаляване на субсидиите за следващия програмен период. Организациите обединяват над 200 хиляди малки стопанства у нас.

„С решение от 1-ви август тази година на последното заседание на Комитета по земеделие беше решено българските производители на плодове и зеленчуци да бъдат ощетени при предвиденото разпределение на субсидиите по схемата „Обвързана подкрепа между уязвими сектори за периода 2015-2020 година”, посочва браншът в отворено писмо. Фермерите предупреждават, че това ще ги принуди да намалят рязко производството си, тъй като няма да са конкурентни нито на европейския, нито на вътрешния пазар, който вече е залят от силно субсидирана гръцка, турска и македонска продукция. Друга последица ще са съкращения в сектора.

Последната надежда на производителите на плодове и зеленчуци е предстояща среща в Министерството на земеделието, на която те ще се опитат да убедят българските власти да направят корекция в заявеното разпределение на субсидиите, посочва Националното

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук