zala_11„Тиенжин Стейт Фармс Агрибизнес Груп” обяви намерение да инвестира 100 млн. евро в изграждане на агробизнес парк за преработка на селскостопанска продукция в България. Идеята е в него да бъдат привлечени още 5 китайски компании, които да инвестират в изграждането на нови мощности, съобщават от Българската агенция за инвестиции.

Сериозни намерения за инвестиции и в други подсектори на хранителната промишленост, машиностроенето и туризма бяха заявени на инвестиционни форуми в Пекин и Шанхай, които организира Българската агенция за инвестиции. Двата форума привлякоха над 350 участници, представители на бизнес и политическите среди в Китай. Специални гости на форума в Шанхай бяха Донг Тао, вицепрезидент на Шанхайския борд за чуждестранни инвестиции и развитие, представители на службата за международни отношения на общината в Шанхай. Дойдоха и много представители на медиите.

Форумите са част от инициативата за популяризиране на България като бизнес и инвестиционна дестинация в 10 града в 7 държави в Европа, Азия и Северна Америка в периода 21 октомври – 20 ноември 2014г. Проектът, финансиран от ОП „Конкурентоспособност” на ЕС под наслов „България: разширете бизнеса си”, цели да представи пред международната бизнес общност аргументи в полза на избора на България за място за установяване и разширяване на бизнес.

Зам. изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Костадин Джатев представи средата за бизнес и инвестиции в България като изтъкна конкурентните предимства на страната ни – макроикономическа стабилност, ниски данъци и плосък данък, ниски оперативни разходи, фиксиран курс на лева към еврото и насърчителните мерки, заложени в Закона за насърчаване на инвестициите. „Инвестициите в производство в България дават възможност на китайските компании за безпрепятствен достъп до европейския пазар и по този начин значително се спестяват мита, такси и оперативни разходи”, обясни зам.изпълнителният директор на БАИ. Той изтъкна многократно стратегическата позиция на България като мост към пазарите в ЕС, Турция, Близкия Изток, Русия и Украйна. Изпълнителният директор на „АмЧам” Валентин Георгиев покани китайския бизнес да се възползва от преимуществата на страната ни. Той даде за пример успешните американски инвестиции в логистични и научно-изследователски центрове в България, в софтуерни разработки и други услуги.

Г-н Джатев представи и приоритетните сектори на икономиката, върху които бяха фокусирани тазгодишните форуми в Китай – Машиностроене; Електротехника; Земеделие и храни и Туризъм и балнеология. Столичният зам. кмет по транспорта Любомир Христов представи конкретни проекти, в които може да се инвестира чрез публично – частно партньорство в областта на транспортната инфраструктура и развитието на СПА и балнеология. „Около София има множество термални извори, които са отлична предпоставка за развитие на успешен бизнес”, подчерта Христов.

Презентациите предизвикаха множество въпроси относно условията за сертифициране на инвестиционни проекти по ЗНИ и получаване на българско гражданство след направени инвестиции, за възможностите на БАИ да съдейства на инвеститорите при реализацията на проектите им и за перспективните отрасли на българската икономика.

Представители на „Национална Компания Индустриални Зони” и „Сиенит Холдинг” разказаха за условията, които дават на чуждестранните инвеститори и за успешните примери на чуждестранни компании, вече инвестирали в тях.

Акцентът във форумите в Китай бе споделянето на личен опит от китайски инвеститори в България. Изпълнителният директор на „Тиенжин Стейт Фармс Агрибизнес Груп” емоционално разказа за успеха на компанията в страната ни и покани сънародниците си да я последват. Ли Джаи, собственик на „Джаи Травъл”, представи огромните възможности, които дава България за инвестиции в областта на балнеологията и туризма. Антон Дончев, постоянен представител на „Литекс Моторс” в Китай, представи успешното партньорство на компанията с китайския автомобилен производител „Great Wall” в завода в Ловеч. Примерът им се оказа заразителен и представителите на БАИ бяха затрупани с въпроси и конкретни запитвания, както и с обещания за скорошни посещения в България.

Представител на Export Import Bank of China показа механизмите за финансиране за проекти на китайски фирми в България.

Представители на китайски юридически фирми очертаха правната рамка за развитие на бизнес от китайски компании в България и възможността съдебни спорове да се решават както на българска, така и на китайска територия, предимство, с което разполагат малко европейски страни поради липса на двустранни спогодби в тази област.

Модераторът на форумите Нелсън Уонг, истински почитател на България, емоционално разказа на присъстващите своите причини да обича страната ни и мотивацията си да полага усилия да я промотира в Китай. „Българските вина са превъзходни, но са непознати на китайския пазар. Необходима е кампания за промоция на българското вино като единна марка, а за това трябва всички български изби да положат общи усилия. Пазарът е толкова голям, че всички ще спечелят, ако българското вино се превърне в тренд”, смята г-н Уонг.

На форумите бяха изразени намерения от страна на компания за рециклиране на автомобили и компании за авточасти да инвестират в България. Зададени бяха въпроси за възможностите за инвестиции в телекомуникациите, за износ на биохрани от България за Китай, както и за участие на китайски фирми в стратегически инфраструктурни проекти.

източник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук