Министърът на земеделието и храните Васил Грудев и министърът на земеделието на Китайската народа република Хан Чанфу подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието на Китайската народна република за създаване на Асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, предава пресцентърът на МЗХ. Срещата между двамата беше първата на ниво министри на земеделието на България и Китай през последните 10 години.

Untitled

Асоциацията е в рамките на инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ във формат 16+1. Министър Грудев посочи, че за нас като земеделска страна е изключително важно ние да бъдем локомотива на отношенията между Китай и ЦИЕ. Той допълни, че една от основните задачи на Асоциацията е да осъществи и улесни бизнес отношенията между Китай и ЦИЕ. Според Грудев това е първата стъпка за институционализиране на сътрудничеството между страните от формата 16 +1 в областта на земеделието и храните.

По думите на китайския министър на земеделието Хан Чанфу Асоциацията е един от най-важните компоненти за сътрудничество между страните и китайски компании имат интерес от инвестиции в селското стопанство в България, а също така и в машиностроителния сектор в тази област.„Приятелството и сътрудничеството между България и Китай са историческа даденост, на която нашето правителството отдава изключително значение“, подчерта министър Грудев.

Асоциацията ще бъде ситуирана в МЗХ, което показва сериозния ангажимент на страната ни за бъдещо развитите на сътрудничество във формата 16+1 в областта на земеделието. Тя ще представлява платформа за насърчаване и улесняване на бизнес-контактите между компаниите в 17-те страни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук