По инициатива на Министерство на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, днес в село Сушица, Карловско екип на Агенцията показа нагледно методите, които се прилагат за противодействие на разпространението на болестта „син език” както и ефективни действия за справяне с последствията от нея. Всички предприети от Агенцията мерки са насочени към подкрепа на стопаните, чийто животни са засегнати от разпространението на болестта „син език”.

dezinsekcia_Karlovo_1_s

Във фермата на братята от село Сушица Иван и Марин Ангелови, беше проведена нагледна дезинсекция с препарат, като срещу комари, които пренасят болестта се третираха оборите, торищата и местата около поилките. Подобна дезинсекция е проведена във всичките стопанства, където е констатирано заболяването.

Д-р Радослав Карабаджаков, заместник-изпълнителен директор на БАБХ съобщи, че до момента от болестта „син език” са умрели над 3000 животни. Най-големите огнища на заразата са в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Пловдив, Бургас и Ямбол. Стопаните ще бъдат компенсирани по пазарни цени за всяко загубено от болестта животно, като се предвижда да им бъдат изплатени и компенсации за непреките загуби. „В момента тече процедура за диагностична апаратура, с която да се изследват кръвните проби от животните”, каза още д-р Карабаджаков. Той уточни още, че около пет милиона дози ваксини ще са необходими за преодоляване на заразата. Отпускането им ще бъде договорено с Европейската комисия на среща на 3 септември, а самата ваксинация трябва да започне до края на същия месец след провеждането на процедура. Половината от средствата трябва да бъдат отпуснати от националния бюджет, а другата половина ще бъде поета от Европейската комисия. Ваксинацията през септември ще обхване здравите животни, а напролет ще бъде приложена на всички дребни и едри преживни животни. В сутрешното предаване „Денят започва” на БНТ, изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов беше категоричен: „Агенцията като структура, заставаме зад исканията на животновъдите за финансови компенсации от ЕС във връзка със загубите, които понасят и ще настояваме за такива.”

„Това е състояние на криза и ние се стремим да управляваме тази криза тъй като това е нашата роля като агенция – каза още проф. Моллов. – Няма възможност за превенция на тази болест, тя се разпространява от насекоми, които пък се разпространяват с вятъра. Такъв проблем сме имали и през 1999 година.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук