Ректорът по международни отношения на Московския държавен горски университет Владимир Никитин прие българската делегация в сградата на най-старото висше учебно заведение в Русия. Срещата бе инициирана от българската страна и оглавена от директора на ЦПРБ Илиян Цонев.

 

Едно българско горско и ловно стопанство се обърна към директора на ЦПРБ в Москва с молба да му бъде оказано съдействие в установяването на делови и научни контакти с един от най-големите горски университети в света. Срещата се състоя в Международния държавен горски университет (МДГУ) и имаше за задача да определи заинтересоваността на двете страни и да оцени перспективите за бъдещо сътрудничество.

 

Университетът показа голям интерес към предложението на българската страна. Институцията вече има голям опит с научно сътрудничество с други държави като например Германия, Швеция, Финландия, Корея и Китай. Общо в университета са заключени 70 договора с научни институции от Азия, Африка и Европа. В това число и партньори от Софийския горски университет. Учебните заведения канят студенти да се включат в тяхната програма по разменни начала и организират проекти за стажове за бъдещи специалисти.

 

Въпреки това, сътрудничеството, предложено от българската делегация от името на горското хазяйство на Варненска област търси не само научно сътрудничество, но и възможности за съвместна практическа дейност.

 

Руският горски университет разполага с висококачествени специалисти в областа на горското стопанство, дървообработващата промишленост  и пейзажния дизайн. Знания в тези сфери са нужни на България. За това е възможно да се организират курсове и семинари за български стажанти, желаещи да работят в тази сфера. Освен това, руския университет е готов да предложи на българските студенти особено интересни международни образователни програми.

 

Следващата година МДГУ празнува своята 90-та годишнина. За тези години е натрупан огромен опит в обучението на горски специалисти, съвместната работа на учени и практици. Този опит без съмнение ще бъде от полза на България.

 

Оценявайки резултатите от срещата, ректорът Владимир Никитин благодари на г-н Цонев за предложението за сътрудничество и изрази, че то ще бъде от взаимна полза.

 

 

 

 

 

През август е планирано пътуване на ръководството на МДГУ в горското и ловно стопанство на Варненска област, където ще бъде обсъдена конркетната област на съвместната работа и ще бъде подписан договор за сътрудничество

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук