Днес, 22 януари 2014 г., изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Мирослав Николов и заместник- изпълнителният директор Виолета Александрова се срещнаха с Негово Светейшество патриарх Неофит. Представени бяха възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за църковни храмове. „Искам да ви благодаря за активността и да представя резултатите от съвместната ни работа. Фонд „Земеделие” е одобрил общо 190 проекта за ремонт и реконструкция на църкви. Договорената субсидия по тях възлиза на 71,1 млн. лв. Надявам се и в бъдеще това успешно сътрудничество да продължи”, обърна се към Негово Светейшество изп. директор на ДФЗ Мирослав Николов.

Митрополитите от Светия синод поставиха въпроси, свързани с конкретни казуси. Стана дума и за изискването в продължение на 5 години ремонтираният храм да има сключена застраховка срещу пожар, природни бедствия и други, за да не се налага връщане на пари по проекта. Дискутирана бе темата за липсата на нотариални актове на църкви и невъзможността им да кандидатстват за финансиране по програмата в тези случаи, както и статутът на някои храмове на местни или национални паметници на културата. Ръководството на ДФЗ и Светия синод обсъдиха новия програмен период 2014-2020 г.  Негово Светейшество патриарх Неофит  и  г-н Николов лично се ангажираха да си съдействат за по-бързото решаване на проблемите, които среща Българската православна църква (БПЦ) при кандидатстване за европейски средства.

„БПЦ е сред най-активните и надеждни бенефициенти на фонд „Земеделие”. Проектите се движат бързо и резултатите са видими. През следващия 7-годишен програмен период ще използваме вече научените уроци и ще се постараем да решим максимално бързо проблемите от предишни години”, обобщи зам. изпълнителният директор Виолета Александрова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук