МЗХ командирова в София над 70 експерти от регионалните структури за наваксване на изоставането

„Правим всичко възможно, за да не се изгубят пари по Програмата за развитие на селските райони. До края на годината трябва да усвоим още 280 млн. евро“. Това каза в ефира на БНТ министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той бе категоричен, че всички експерти в министерството и Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция /ДФЗ-РА/ знаят своите задачи и са наясно с кратките срокове. „В София са командировани над 70 специалисти от Областните дирекции на фонда и регионалните служби на министерството, за да бъдат обработени още по-бързо документите на земеделските стопани“, обясни министър Греков.

По повод тиражираната в медиите информация, че ЕК ще налоги санкции, той заяви, че няма повод за песимизъм. По думите му ситуацията в момента е особено тежка, защото за първите 9 месеца на годината са усвоени едва 90 млн. евро, а сега се налага само за два месеца да се разплатят нови 280 милиона евро. „Сами разбирате, че за да не бъдат загубени средства трябва да работим на пълни обороти. Типично българско качество е в края на годината да се мобилизираме. Факт е обаче, че в началото на годината е разпределен много малък процент от евросредствата, последва смяна на правителствата, а служебното не направи добра организация на работата. През последните години са занемарени много отрасли в земеделието“, категоричен е министър Димитър Греков. За да бъдат усвоени европейските средства, отговорност носят и съответните бенефициенти…Някои общини не се възползват от безлихвените кредити с цел усвояване на еврорейските средства, боят се…и стоят настрана?! Особено важно е да се знае, че бенефициентите могат да разчитат и на експертна помощ…

В отговор на журналистически въпрос за комуникацията между  ЕК, МЗХ и ДФЗ-РА министър Греков обясни, че повече от година и половина не е било отговаряно на важни писма, свързани с актуализирането на програмата и с медийните поръчки на ведомството. „Проблемът започва още през юни 2012 г., когато ЕК отправя писма за нередности с медийните поръчки на предишното управление. Директор на фонда тогава беше Румен Порожанов. Преди да си тръгне той ми каза, че едно от писмата дълго е стояло при него, но не обясни защо повече от 2 месеца не ми го представи“, поясни още министър Греков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук