Ново проучване потвърждава заплахата за пчели при използване на неоникотиноидни пестициди

 

Брюксел, 16 декември 2013 г.– „Грийнпийс”, Life European Beekeeping Coordination и други три потребителски организации и организации за защита на околната среда (Pesticides Action Network Europe, ClientEarth, Buglife and SumOfUs) обжалват в Европейския съд, за да защитят забраната на три пестицида от страна на Европейския съюз. Действията им са в отговор на съдебните дела, заведени от химическите компании Syngenta и Bayer, които се опитват да свалят забраната. (1)

 

Забраната (2), която влезе в сила на 1-ви декември 2013 г., е за три пестицида, произвеждани от Syngenta (thiamethoxam) и Bayer (imidacloprid и clothianidin), които принадлежат на клас химикали, познати като неоникотиноиди. Европейската комисия постанови това свое решение на базата на научни оценки от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), показващи негативното влияние на тези пестициди върху медоносните пчели (3). Банът получи силна политическа подкрепа от страните-членки (4).

 

Днес „Грийнпийс” публикува резултатите от научно полево пилотно проучване (5), даващо допълнителни доказателства за начина, по който се влияе на пчелите. Проучването показва, че течността, отделяна от растения, които са били третирани с определени неоникотиониди, съдържа висока концентрация на пестициди. Това води до потенциално смъртоносно излагане за пчели, които пият от течността.

 

Марко Контиеро от „Грийнпийс” коментира: „Bayer и Syngenta са пуснали своите адвокати да атакуват забраната, която е обоснована на научни факти и помага да се защитят общите интереси на европейските фермери и потребители. Частичната забрана на тези три пестицида е само първата, но необходима стъпка, за да се защитят пчелите в Европа. Атаките са от компании, които следват своите интереси в ущърб на нашата околна среда.”

 

Полевото проучване на „Грийнпийс” тества гутационна течност (6), изпускана от царевични култури, третирани с неоникотиноидните пестициди thiamethoxam (произвеждан от Syngenta) и clothianidin (произвеждан от Bayer), и двата забранени. Проучването откри, че концентрацията на неоникотиноидни пестициди, отделяни от растението в гутационната течност, може да е равна или да надминава концентрацията на активни съставки, препоръчвани от компаниите за употреба в търговски формулировки на спрей инсектициди. Тези резултати сочат, че гутационната течност може да излага пчелите на сериозна токсична опасност. Подобни пътища на отравяне са все още слабо изследвани.

 

 

 

Матиас Вютрих, лидер на европейския проект за пчелите в „Грийнпийс” Швейцария, каза: „Все още съществуват основни научни пропуски в проучването как пчелите са изложени на неоникотиноиди. Сега знаем, че смъртоносно излагане може да се получи, когато пчели и други опрашители събират от гутационната течност на третирани реколти. Този нов начин за излагане на пчелите добавя към вече познатите неприемливи рискове, свързани с неоникотионидните пестициди. Това означава, че сегашната забрана е не просто оправдана, но трябва да бъде засилена и разширена.”

 

 

 

(1) Случай номер: T-451/13, 14 August 2013, и случай номер: T-429/13, 19 August 2013.

 

(2) Решение на Европейската комисия да ограничи употребата на imidacloprid, thiamethoxam и clothianidin (Regulation EU No 485/2013).

 

 

(3) Научна оценка на EFSA за imidacloprid, thiamethoxam и clothianidin:

imidacloprid: www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3068.htm;

thiamethoxam: www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3067.htm;

clothianidin: www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3066.htm

 

 

(4) Петнадесет страни-членки подкрепиха рестрикцията, осем гласуваха против и четири се въздържаха http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-379_en.htm

 

(5) „Капеща отрова: анализ на неоникотиноидни инсектициди в гутационната течност на царевицата” Лаборатории за изследвания на „ Грийнпийс” , декември 2013 г.

http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Agriculture/Dripping-Poison/

 

 

(6) Гутацията е процес, който включва изпускането на сок, който след това образува капки на върха на листата на растението.

 

 

 

********

Деница Петрова, „Грийнпийс” –България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук