Във връзка със стартиралата кампания “Храните под контрол 24/30” и поставените цели пред БАБХ, а именно:

•          гаранции за безопасността на храните

•          гаранции за съответствие по отношение на качеството и състава на храните, изписан на етикетите

В периода от 2 до 8 декември 2013 година включително, инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните извършиха освен плановите проверки на обекти за производство и търговия с храни и тематични проверки във връзка с религиозния празник Никулден и Студентския празник.

Във връзка с плановия официален контрол в производствени предприятия, складове за търговия на едро с храни и обекти от търговска мрежа и обществено хранене, инспекторите са извършили 6070 проверки, издали са 172 Предписания и са съставили 40 Акта за установяване на административно нарушение. Във резултат на проверките са възбранени и бракувани 356 килограма хранителни продукти, 7,5 л бира, 255 бебешки шишета.

Тематичните проверки официален контрол във връзка с Никулден и Студентски празник са извършени 2073 проверки, издадени са 44 предписания, издадени са 24 Акта за установяване на административно нарушение. Възбранените и бракувани продукти са 596 яйца, над 135 килограма риба, както и над 312 килограма хранителни продукти.

Нарушенията са свързани най-често с:

•          Възбранените храни – риба и другите хранителни продукти – не са придружени с документи за произход или  документите, придружаващи храните са непълни

•          Неправилно съхранение и предлагане на храните

•          Лоша текуща хигиена в обекта

•          Липса на записи и доказателства по системите за управления безопасността на храните на бизнес операторите

4 КОМЕНТАРИ

  1. Хубаво е да има такива проекти, понеже знаме какви сме ние българите за едната печалба може да продаваме всичко независимо койкак ще се отрази н аначинът му на живот.Дори трябва да бъдат такив постоянно проверките Както и вие пишете с такива тематични проверки от официален контрол във връзка с Никулден и Студентски празник са извършени 2073 проверки, издадени са 44 предписания, издадени са 24 Акта за установяване на административно нарушение. Добре поне че са сравнително малко направените актове, дано другата година почти да няма.

  2. Задължително е да се правят подобни проверки особено когато става дума за храна.Понеже виждаме, че овек с цели само и само а спечели повече пари е способен д апродва и негодна риба, о ткоято може да има и натравянаия. Затова съм съгласна да се правят проверки и да се пишат и да се издават колкото се може предписания, и Акта за установяване на административно нарушение, ако има за какво разбира се.Благодаря ви за статията, блога е страхотен и дано с всяка следваща година тези наришители да намаляват.

  3. Добре че, не обичам да хапвам много риба, че като ми заразказват на какви са били попаднали от колко дни и как мирише ми става лошо.Много са ми странни с какъв акъл някои продавачи педлагат риба на няколко дни незаразена и стояща си на вън без хладилник? Да не говорим,че цените,котио гледам по витрините и тези извън нея няма никаква разлика, но се вижда качеството и цвета да рибата.Дано да правят по често проверки.Радвам се че ни пишете.

  4. Така и немога да разбера що за хора могат да се възползват от храната, която ядем, за да продават такава, която е негодна за консумация. В крайна сметка всеки един от нас иска да бъде здрав и не би ял нещо, което е за кофата. Тогава как може същите тези хора да се възползват от празницит еи когато хората масово купуват, за да продадът некачествени изделия.Статията е страхотна, дано проверките продължат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук