Министърът на земеделието и храните Димитър Греков започва консултации с френски и немски експерти за създаване на Агенция за земята, която да регулира придобиването на земя от чужденци. Това той обяви след кръгла маса на тема  “Коледата на българските производители”-.

Агенцията ще дава предимство за придобиване на собственост върху земя на български производители. Към чужденците ще има изискване за уседналост в България, както и през предходни години да са обработвали земя на българска територия.

Министърът обясни, че през следващия програмен период  целта на неговата администрация е да намали броя на мерките по Програмата за развитие на селските райони, както и да бъдат опростени критериите за подбор на подходящи за финансиране проекти. Ще се насърчава развитието на малките ферми, където  обработват площи до 30 хектара и се отглеждат по-трайни кулутри. Държавата ще цели създаването на по-малки борси, в които малките преработвателни предприятия да продават стоката си. Така по-лесно ще може да се следи произхода на стоката, което ще даде още един лост за борба със сивата икономика.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук