ЕС ще има нови правила за предоставяне на информация на етикетите на прясното, охладеното и замразеното свинско, овче и пилешко месо. Те ще предоставят на европейските потребители по-точна информация за произхода, отглеждането и клането на животните, като всеки използван термин ще бъде еднакъв на европейско ниво.

Проектопредложението съдържа задължителна система за етикетиране, която ще дава информация за връзката между месото и животното, от което идва. Така потребителите ще бъдат по-добре информирани, когато правят избор на месо в магазините на ЕС.

Според новите правила месото от животни родени, отгледани и заклани в една и съща страна-членка може да бъдат етикетирани така: „Произход: Страна-членка или трета страна“. В другите случаи местата на отглеждане и разфасоване също ще бъдат споменати на етикета. Детайлни правила ще гарантират, че мястото на отглеждане всъщност е там, където животното е прекарало значителна част от живота си.

Новите правила са били приети с квалифицирано мнозинство от Комитета по храните и здравето на животните. Предстои те да бъдат формално приети от Европейската Комисия и публикувани в Официалния журнал на ЕС. Тогава те ще влязат в сила от 1 април 2015 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук