„Контролът трябва да бъде съсредоточен в местата, където се създават храните, а не в търговската мрежа, където проверките са постфактум…“ каза професор Пламен Моллов – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните на първата пресконференция на Агенцията под негово ръководство.

На пресконференцията присъства Явор Гечев – зам.-министър на земеделието и храните, който постави като приоритет засилване на контрола, който Агенцията упражнява заедно с други контролни органи на постъпващите в страната храни, както и нуждата от създаване на нов Закон за храните.

Професор Моллов: Българска агенция по безопасност на храните трябва във всеки един момент да бъде отделният потребител. Това не е празно заклинание, тъй като репутацията на Агенцията трябва да расте и всеки човек да се чувства сигурен. Основната отговорност в цяла Европа е на производителите, а не в контролните органи, затова и самоконтролът обаче трябва да се налага не с декларации, а с ефективни системи, които да отговарят на ясни и категорични критерии.

До известна степен е изгубен и балансът по отношение на това, че ветеринарномедицинската част на контрола е много добре развита, но тя не е единствена и трябва да се засили контрола при растителните храни, фуража и други.

Контролът трябва да бъде подплатен с добре изградена лабораторна дейност, за което имат значение средствата, подчерта Моллов. Важна е и мотивацията на служителите, като в момента заплатите в Агенцията са от най-ниските в земеделския сектор, а по този начин няма как да бъдат привлечени качествени специалисти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук