На 8-ми ноември 2013г. от 19ч. в “Концертна зала” на Централния военен клуб в София се състоя тържествена церемония, на която бяха обявени имената на изобретателите, които ще бъдат вписани в “Златната книга на българските откриватели и изобретатели – 2013” – израз на обществено признание и оценка към българските учени – откриватели и изобретатели, чиито изобретения са допринесли за положителна промяна в науката, икономиката и всекидневието.

Един от тримата учени, вписани в “Златната книга на българските откриватели и изобретатели – 2013 г.” е проф. дсн Живко Данаилов от Института по генетика при БАН (сега – Институт по физиология на растенията и генетика). Престижната награда, включително Статуетка и Грамота, му беше връчена в присъствието на министри, високопоставени представители на международни институции за закрила на индустриалната собственост, ръководители на национални патентни ведомства от региона, ръководители на научни и академични институции, представители на българския бизнес.

Проф. дсн Живко Данаилов работи в областта на генетиката и селекцията на културните растения, и е един от най-известните селекционери на домати в България. Автор и съавтор е на 23 сортове и хибриди домати и на 3 нови заявки. Неговите сортове се търсят от производители и любители градинари, поради високата им продуктивност и характерните за българските домати вкусови качества. Проф. Ж. Данаилов има повече от 180 научни и научно-популярни статии, 6 брошури и книга “Селекция и семепроизводство на домати. Неговите публикации са цитирани повече от 120 пъти в наши и чужди издания.

Успоредно с многостранната си научна дейност, проф. Данаилов участва като член на научни, редакционни, управителни съвети и комисии към различни ведомства, преподавал е в Агрономически факултут при Лесотехнически университет, ръководил е дипломанти и докторанти, изпълнявал е и важни административни функции (завеждащ секция и заместник директор на Института).

Проф. Живко Данаилов е носител на “Почетна значка за заслуги като изобретател”, “Иноватор на годината – 2011” и на грамоти от участия в изложения за изобретения, полезни модели и търговски марки в редица страни.

От 2010 г. и понастоящем, съответно е Председател и член на постоянната Научно-експертната комисия по селскостопански науки към Фонд “Научни изследвания” при Министерството на образованието и науката.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук