248 овце и 15 кози ще бъдат принудително убити и загробени, след като бе открито второ огнище на шарка по овцете в село Кочан, община Сатовча, област Благоевград. Лабораторните резултатите са потвърдили заболяването в стадо овце, съседно на първото.

Заболяването е установено при изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, с която бяха разпоредени мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването и извършване на клинични прегледи в продължение на 21 дни от първия установен случай на заразата.

Припомняме, че бе определена предпазна зона около огнището на болестта „шарка по овцете и козите“ с радиус 3 километра, в която влизат  населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград

Определена бе и наблюдавана зона с радиус 10 километра, около огнището на болестта „шарка по овцете и козите“, в която влизат следните населени места от област Благоевград: Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица и следните населени места от област Смолян: Любча, Црънча и Бръщен.

Собственикът на убитите животни ще бъде обезщетен.

Забранява се придвижването на овце и кози в и от изброените зони.

Заболяването не е опасно за здравето на хората.

Екипите към ОДБХ-Благоевград и частнопрактикуващите ветеринарни лекари ще продължат да извършват ежедневните клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония до окончателното ликвидиране на болестта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук