Ловният сезон беше открит на 10 август, събота, от зам.-министъра на земеделието инж. Валентина Маринова. В ловното поле на дружинката в село Ярлово, която е член на  ловно-рибарско сдружение София-Юг, беше разрешен отстрелът на гургулици, пъдпъдъци, гривеци, бекасини и горски бекаси. През последните години  са забелязва, че числеността на пътпъдъците намалява застрашително.Причината за това е, че тези дребосъчета обитават равни терени , които най често са обработваема земеделска земя. Повсеместното третиране на посевите и предозирането на използваните препарати за растителна защита, пестициди, фунгициди, акарциди, повечето от които са твърде токсични, е изключително  неблагоприятно за обитаващите ги животински видове. Въпреки, че всичко това се доказва трудно, членовете на ловното дружество в село Ярлово към Ловно сдружение София  Юг са решени да водят битка с оглед опазване екологичното равновесие в българската  природа.

Пътпъдъците са изключително издръжливи и почти не боледуват, когато обитават екологично чисти райони. Хранят се със семена на плевели и екологично чисти зърнени култури. Не пият вода. Те си набавят необходимите  течности като пият капчици роса от листата на растенията. Вероятно това е тайната на  безцененният  състав на месото, мазнината и яйцата на пътпъдъците.Смята се, че причината за чудодейният им ефект върху човешкия организъм е наличието на голямо количество фосфор в съсътава им.

Те притежават антибактериален, имуностимулиращ, противораков и силно изразен детоксикиращ ефект, поради което се препоръчват  на хора  страдащи от алергии, сърдечно съдови,стомашно чревни заболявания, изложени на радиоактивно облъчване. Трудно е да бъдат изброени всички ползи които тези продукти оказват върух човешкото здраве, но е ясно че  подобен природен дар си струва да бъде опазен за поколенията.

За да няма инциденти и нарушения, аграрното министерство и  Изпълнителната агенция по горите призовават да се спазва Законът за лова и опазване на дивеча и да се следва ловната етика и морал. По време на ловния сезон стриктно ще се следи за изпълнение на законовите разпоредби и опазване на дивеча. Ще глобяват ловците без шапка и облекло в сигнален цвят.

Ръководителят на лова трябва да провери членовете на дружинката за ловни билети, членска карта и документи за носене на ловно оръжие, както и да попълни разрешително за лов преди започване на ловния излет. Ловците, които не са екипирани с шапка или облекло в сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч, ще бъдат санкционирани. Строго се забранява употребата на алкохол преди и по време на лов. Задължително е и провеждането на инструктаж на участниците в лова. По време на ловния сезон е забранено паленето на огън на нерегламентирани места заради опасността от горски пожари.

Гергана Цветанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук