Ще бъдат създадени Обществени стопански съвети по места, в които участие ще вземат представители на местната власт, прокуратурата, съда и всички заинтересовани страни. Това обяви зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова на работно съвещание с директорите на шестте Държавни горски предприятия. Тя поясни, че тези съвети ще се събират най-малко веднъж на всяко тримесечие.

Д-р Маринова заяви, че дървата за огрев на населението ще бъдат осигурени, а директорите от своя страна изразиха готовност това да стане до началото на месец октомври и  увериха,  че количествата са достатъчни, като дори те са с 10% повече от това, което е било миналата година. Ще бъдат изготвяни и ежеседмични отчети за снабдяването на местното население с дърва за огрев.

Според зам.-министъра на земеделието и храните диалогът и спокойствието са от изключителна важност за устойчивото развие на горския сектор.

Директорите на горските предприятия увериха д-р Маринова, че са взети всички необходими превантивни мерки срещу евентуални пожари в горите на България.

По време на срещата бяха обсъдени и сертифицирането на горите, осъществяването на контрол при дърводобива, както и правата и финансовото обезпечение на заетите в горския сектор. Беше дискутирано и предприемането на мерки, които да доведат до изкарване на бизнеса в горския сектор от сивия сектор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук