Във връзка с ликвидирането на епизоотичното огнище на Нюкясълска болест по птиците в село Звиница, област Кърджали и отрицателните лабораторни резултати от 4 март 2013 година, Българската агенция по безопасност на храните вдига всички рестриктивни мерки, наложени с цел ограничаването и ликвидирането на болестта в района.

На 23 януари 2013 година в село Звиница,  Област Кърджали, беше констатирана Нюкясълска болест по птиците, която засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека. С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Българската агенция по безопасност на храните незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. Всичките 1 694 птици, от които 1 432 кокошки, 162 петела, 98 гълъба и 2 пуйки в селото бяха умъртвени.

Две седмици по-късно, на 6 февруари 2013 година Българската агенция по безопасност на храните изплати обезщетения в размер на 15 215 лева на 98-те стопани, чиито птици бяха умъртвени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук