Документалният филм за отпадъците по света със специална премиера на София Филм Фест

Едновременно ужасяващ и красив, филмът с участието на Джеръми Айрънс представя истинските проблеми, но и истинските решения. Ако боклуците не са ви тема, гледайте този филм. Промяната на вижданията е сигурна.
„Ако мислите, че отпадъците са нечий друг проблем, помислете отново…”

На 24 март, от 18.30 в Кино Люмиер „Бунище Земя” ще бъде представен от екологично сдружение „За Земята” [1] съвместно с Surfrider Foundation Sofia [2].

„Бунище земя” отвежда Джереми Айрънс на едно пътуване, изпълнено с изумление, разкрития и надежда. Автор на оригиналната музика носителят на Оскар – Вангелис.

Документалният филм на Кандида Брейди за опазването на околната среда беше показан на специална прожекция на кинофестивала в Кан през 2012г., а на 7 март бе и специалната му прожекция пред Европейския парламент като част от събитие на Европейската мрежа за Нулеви отпадъци [4].

В същия момент, когато Европейската комисия представя своята концепция за ограничаване на пластмасовите отпадъци [5], филмът „Бунище Земя“ нагледно показва страшните и дългосрочни последствия от изхвърлянето на тонове пластмаса под формата на торбички, бутилки, чашки др. ежедневни предмети за еднократна употреба. Наложеното ни потребителско поведение на постоянно купуване и изхвърляне на продукти-еднодневки ни заблуждава, че щом попадне в кофата, боклукът става “нечий друг проблем”. Но уж напредналата човешка цивилизация все още използва средновековни начини за отърваване от отпадъците си – погребване в дупки и изгаряне. Последствията – и очевидни, и невидими – носим всички. До такава степен, че трупове на косатки и делфини се превръщат в опасен отпадък, поради поетите токсини от отпадъците, плуващи в океана.

Надежда, разбира се, има: по пътя към Нулеви отпадъци са поели малки и големи бизнеси, отделни семейства и общности, както и цели градове и региони – Сан Франциско, Нова Зеландия и много други. Повече информация ще получите от филма, на страницата на европейската мрежа за Нулеви отпадъци: http://www.zerowasteeurope.eu и на страницата на За Земята http://www.zazemiata.org.

Важно! За Земята предлага възможност за всички, които искат да спечелят покани за премиерата на „Бунище Земя“: да отговорят на предизвикателството „Всеотдаен рециклатор“ и да изпратят снимка и кратък текст за това как разделят отпадъците у дома. Подробности на www.zazemiata.org и страницата на За Земята във Фейсбук.

Бележки:
[1] За Земята е основен инициатор за реализиране на българската премиера на филма „Бунище Земя“, като част от дългосрочната кампания на сдружението „Нулеви отпадъци“. http://www.zazemiata.org.

[2] Surfrider Foundation Sofia – представителство на неправителствената организация Surfrider Foundation Europe в България, чиято дейност е посветена на опазването на морето, плажовете, вълните, водите в полза на хората, които ги обичат.

[3] Европейска мрежа за Нулеви отпадъци / Zero Waste Europe network. Мрежата обединява общини, бизнес предприятия, университети, граждански организации и др., решени да работят за премахването на отпадъците в Европа. http://www.zerowasteeurope.eu/.
[4] http://www.zerowasteeurope.eu/2013/02/zero-waste-goes-to-the-european-parliament-in-brussels/
[5] http://europa.eu/newsroom/calendar/event/427099/green-paper-on-plastic-waste-%E2%80%93-film-projection; ec.europa.eu/environment/waste/pdf/green_paper/green_paper_bg.pdf

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук