Нарушението е при етикетирането на биопродукти в голяма търговска верига

Инспектори по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци към Българската агенция по безопасност на храните, извършиха масови проверки на големи търговски вериги магазини, като акцент бяха предлаганите като биопродукти плодове и зеленчуци.

При проверка бяха констатирани нарушения в магазини „Карфур” в град София. Българската фирма Амитица ООД – град Кресна, сертифицирана  за производство на биопродукти, е преопаковала портокали, лимони, киви и грейпфрути. Фирмата е извършила нарушение, като ги е етикетирала като неин биопродукт, но без доказателства, че са произведени по биологичен начин, а качествените показатели на продукцията не е била в съответствие с действащото законодателство. Продуктите са изтеглени от пазара.

Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните София-град са съставили Акт за установяване на административно нарушение на „Карфур“ за неспазване на Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в Европейския съюз за подвеждане на потребителите.

Извършена е проверка и на Амитица ООД – град Кресна, фирмата преопаковала продуктите, като са съставени два Акта за установяване за административно нарушение по смисъла на Закона за храните.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук