Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ изпрати покана за провеждането на работна среща с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков. В контекста на предстоящото посещение на министъра в Брюксел, от АЗПБ изпратиха и позицията си по промените в Общата селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период. От асоциацията се надяват, че новото ръководство на министерството ще запази досегашната политика по отношение на отстояването на българската позиция в контекста на водения диалог за Общата селскостопанска политика през периода 2014-2020 г.

„Водим се от стремежа за поддържане на непрекъснат и ползотворен диалог и считаме, че доброто взаимодействие с Министерството на земеделието и храните е от съществено значение за членовете на организацията”, каза председателят на АЗПБ Христо Цветанов, по повод отправената покана.

„По време на срещата ще изложим пред Министър Станков нашите предложения по отношение на необходимите мерки за постигане на стабилност за сектора във времето на промени, като основа за устойчиво развитие за в бъдеще”, каза още Христо Цветанов. „Ще обосновем пред новото ръководство на МЗХ и нашите предложения, които отправихме към президента Росен Плевнелиев преди съставянето на служебното правителство, които колегите от Консултативния съвет по зърното подкрепиха“, допълни още той.

Двете основни предложения на АЗПБ са както следва:

  1. Да се запазят екипите, които водят преговорите за новата Обща селскостопанска политика на ЕС, с цел да се избегнат остри сътресения и непоследователност при договаряното на условията за следващия програмен период, което може да има крайно неблагоприятни последици за земеделските производители и да рефлектира на останалите икономически сектори в страната в рамките на следващия програмен период.
  2. Да се запазят екипите на Държавен Фонд „Земеделие”, с оглед да не се забавя работата по текущите задачи, които касаят земеделските производители и разплащането на средствата по текущите схеми и мерки, които Разплащателната агенция оторизира.

„Очакваме на предстоящата среща, на която заедно с представителите на АЗПБ ще присъстват и колеги от партньорски организации, да дискутираме вече заявените от страна на министър Станков приоритетни сектори на земеделието – овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство.“ От асоциацията заявиха своето задоволство, че новият министър има ясна визия за приоритетите на ведомството и изразиха надежда, че ще продължат конструктивния диалог с институциите в защита на интересите на фермерите в България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук