Разплащателната агенция вече е изплатила 53 309 лв. на производители на краве мляко, подали заявление за продажба на индивидуална квота. В момента тече втори прием за купуване на квоти, след който ДФЗ ще извърши ново плащане на одобрените за продажба. Заявените за продажба квоти в периода 5 септември – 10 октомври 2012 г. бяха съответно 5 495 511 кг. за доставка и 328 871 кг. за директни продажби. Заявките за купуване на квота не достигнаха тези количества. Причината за разликите в търсенето и предлагането е, както във фиксираната цена за квотната година от 0,01 лева за кг. краве мляко за доставки и за директни продажби, така и в по-кратките срокове за подаване на заявления за продажба. Тъй като желаещите за купуване надвишиха тези за продажба, заявленията за купуване бяха класирани, като предимство бе дадено на производителите с ферма 1-ва категория.

Всички, които са продали своята квота, са получили удостоверения, с размера на индивидуалната им квота след реализираната продажба и с удържаните 5%  в полза на националния млечен резерв. На всички производители, продали квотите си, ще бъде извършена проверка на място.

Списък на одобрените кандидати за продажба на индивидуална квота от първия прием на заявления ще бъде публикуван на електронната страница на фонд „Земеделие” www.dfz.bg, раздел Новини.

1 коментар

  1. Според мен доста са одобрените квоти, а самата причина за разликите в търсенето и предлагането е, както във фиксираната цена за квотната година от 0,01 лева за кг. краве мляко за доставки и за директни продажби, така и в по-кратките срокове за подаване на заявления за продажба. Или поне и според мойте наблюдения и направени анкети.Тъй като желаещите за купуване надвишиха тези за продажба, заявленията за купуване е нормално да са класирани, като предимството да бъде на производителите с ферма 1-ва категория.Някои може да се сърдят, но погледнато реално е това най-доброто решение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук