Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри ХI-то международно изложение – договаряне  „Пчеларство – Плевен 2013”. „Идвам с добра новина за заетите в сектора – разширява се обхватът на Програмата по пчеларство. В новия програмен период страната ни е направила предложение секторът да бъде включен в списъка за директно подпомагане”, съобщи министър Найденов. Тази инициатива е подкрепена от нашите евродепутати в лицето на Мария Габриел.

Министър  Найденов уточни, че досега действащите разпоредби за финансово подпомагане се отнасят само за регистрирани като земеделски произовдители пчелари. Голяма част от заетите в сектора обаче не се рагистрирани. Затова в Министерството на земеделието и храните е направена работна група, която разработва варианти за преодоляване на тази пречка и възможността за  субсидиране на всички ангажирани в сектора. Министър Найденов каза още, че страната ни има с какво да се гордее –  безспорно българският мед е с най-добри вкусови показатели. Той  е една от емблемите на страната ни, наред с розовото масло и киселото мляко и затова трябва да запазим неговото качество и извоюваните позиции на международните пазари.

Има много фирми, които заблуждават потребителите, като   произвеждат продукт близък по вид и вкус, наречен пчелен продукт, но той не е истински мед. Министър Найденов призова майките да заместят в менюто на своите деца захарта с пчелен мед, който е изключително полезен, особено в сезона на грипните заболявания.

На откриването на изложението присъстваха председателят на Парламентараната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, народният представител от ПП „ГЕРБ”  и член на Комисията по земеделие и гори  в Народното събрание Христина Янчева  и областният управител на Плевен Иван Новкиришки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук