Домакин на първия Гастрономичен Фестивал, провеждащ се в гр. Банско, стана Премиер Лъкшъри Маунтин Ризорт. Десет от най известните и виртуозни Шеф-готвачи на България  между които Жоро Иванов, Ивайло Петров, Ради Стамболов, Сидония Радева, Боби Паунов, Георги Георгиев  събраха  своята енергия, опит и харизма  на едно място, за да демонстрират авторско кулинарно изкуство.

Преди официалния старт на фестивала, събитието посрещна радушно приятелите си от медийния бранш. Те се впуснаха в приключението „Пътеводител на кулинарния стопаджия”, разгадавайки загадки, за да стигнат до заветната цел в галактика Банскаа, планета Премиерния. Там целият екип от Шеф-готвачи ги очакваше, за да предизвика както сетивата им, така и готварските им умения. Водеща на събитието беше Силвия Тодорова, доказан и обичан професионалист в областта на събитийния мениджмънт.

Още в първия ден от Фестивала,  гостите станаха свидетели на едно  наистина романтично  събитие – бизнес дамата на 2011 година, Мая Цакова получи предложение за женитба от своя любим –  бизнесмена Енчо Косев. На песента на Уитни Хюстън от ”Бодигард ”в изпъ

лнение на очарователната Камелия Воче той  покани Мая на танц, поднасяйки и пръстен с бял диамант,  с треперещ от вълнение глас каза:”Ще се омъжиш ли за мен?”. А Мая изрази съгласието си с радостни сълзи в очите.

Индонезийският посланик в България и семейството му бяха официални гости в първата вечер на фестивала и подариха  незабравими минути с изпълненията на индонезийски балет.

Всички гости се насладиха на демонстрацията на живо, преди самата вечеря – лимонено сорбе, което беше част от десерта – шоколадов трюфел с малиново кули.

Третият ден от фестивала в Банско, на който специални гости бяха семейство Барбукови, Антония Петрова и Александър, Мая Цакова и други, премина под мотото – магията на шоколада.

За пореден ден топ шеф-готвачите Ради Стамболов и Сидония Радева сътвориха чудеса в ресторант Амброзия в хотел Премиер. Аромата на природата и утринната планинска мъгла се появиха на масите на гостите, успоредно с деликатно еленско бон филе с шоколадов сос. За първи път в България двамата буквално разчупиха идеята за това какъв може да бъде един шоколадов десерт. Пред любопитните погледи  на гостите, големи шоколадови топки забулени в облак от течен азот, пълни с разнообразие от ядки и сушени плодове, се чупеха сами  върху масите  пред смаяните погледи на гостите.

В допълнение към вечерните изискани дегустации, сутрин децата приготвяха собственоръчно изработени захарни фигурки, а в следобените часове Ради и Сидония демонстрираха как се прави сладолед от  натурално мляко, яйца ,сметана и  течен азот.

Компаниите „Бибендум”, „Профтрейд” и „Катаржина” предлагаха изпитващи сетивата, ароматни вина, подходящи за всяко отделно ястие. За да подготвят сетивата си за очакващото ги гастрономично изкушение, гостите имаха възможност всеки ден да опитат различните видове вина, да научат любопитни факти и да открият някои сомелиерни тайни.

Като трапезна напитка, бирата също не липсваше на фестивала. Представител на родното пивоварство беше „Пиринско”, но също така гостите опитаха и известни английски бири.

Преди дегустационната вечеря, екипът на Боби Паунов и Георги Георгиев демонстрира майсторството на молекулярната кулинария. Гостите останаха приятно изненадани от различната текстура на трюфел с аромат на чесън, паниран с паста от маслини.

Барманът Васил Колев – двукратен световен шампион и десетократен национален, пристигна от Варна, за да прикове погледите на всички гости с ловки движения и невероятни комбинации на шампанско и водка” Руски сезони”. Дора Блек – изпълнителен дирек тор на „Триумф България” и член на веригата Small luxury collection, част от която е Premier Luxury Mountain resort, предпочете майсторското изкуство на Васил пред бързите ритми на DJ Стенли

На финалната вечер Жоро Иванов, президент на Евро ток България, и Дико Тончев задоволиха и най-изисканите вкусове с основното ястие – печени пъдпъдъци с манатарки и кестени, гарнирани с грозде, моркови и целина в портвайн сос.

Гурме изкушения, изтънченият аромат на виното и стилният интериор накараха гостите да се потопят в един непознат за повечето от тях свят и да изпитат желание да го пренесат в своето ежедневие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук