Птицевъдите в България може да бъдат подпомогнати до края на годината  след официалното одобрение на помощта от Европейската комисия. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров в Пловдив. Там той откри 34-та Международна конференция и бизнес среща с изложба „Птицевъдство 2012”.

Между 20 и 22 млн. лв. са отделени в Държавен фонд „Земеделие” за птицевъди и свиневъди, които ще могат да се предоставят от датата на одобрение и при спазване на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение при отглеждане на свине и птици.

Размерът на подпомагането ще зависи от броя на животните за които ще се кандидаства за подпомагане.

По време на конференцията зам.-министър Димитров посочи, че независимо от предизвикателствата, птицевъдите успяха да устоят и да направят сектора конкурентоспособен. Той допълни, че през последните две години във връзка с изискванията за хуманно отношение към животните се е наложило бизнесът да положи извънредни усилия, за да може секторът да остане на едно добро икономическо ниво.

Зам.-министър Димитров увери, че и за следващите години птицевъдството ще бъде финансирано в рамките на възможностите на държавата, за да може всяка година то да бъде по-модерно. Това, което като държава се опитваме да направим без да влияем на пазарните отношения е търсенето на нови пазари, допълни още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук