Във връзка с получена нотификация по системата за бързо съобщаване RASFF, за заразена със Салмонела пушена сьомга, Българска агенция по безопасност на храните няма информация за наличие на такава на територията на страната.

185 случая на Салмонела Томпсън ( Salmonella (S.) Thompson ) са регистрирани в Холандия през това лято, като една трета от случаите са хоспитализирани. Преди няколко дни Холандският компетентен орган констатира наличие на Салмонела Томпсън в пушена сьомга с произход Гърция, като данните сочат, че това е най-вероятният причинител за досегашните 185 случая. Сьомгата е доставена от бизнес оператора „Фопен“ (Foppen Paling en Zalm (Harderwijk, NL)), като има информация за извършени доставки в Холандия, САЩ, Канада и Мексико.

Няма информация пратки от заразена със Салмонела пушена сьомга да са доставяни на територията на страната ни, но въпреки това д-р Йордан Войнов разпореди на инспекторите в цялата страна да проверят търговските обекти и складове за наличие на пушена сьомга, доставена от бизнес оператора „Фопен“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук