Инспекторите са насочили над 2,8 тона СЖП за унищожаване на екарисаж

 При извършена проверка в магазин от веригата „СВА“ в жк. Свобода, инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град София, са констатирали драстични нарушения.

В обекта се съхраняват 2 800 килограма СЖП ( храни от животински произход с изтекъл срок на съхранение ), както и 800 килограма храни от неживотински произход. Не всички СЖП се съхраняват в определените за целта хладилни съоръжения. За създаване на предпоставка за нарушаване на хигиената на обекта, както и невъзможност да се гарантира безопасността на останалите храни е издадена заповед за спиране дейността на обекта. Всички налични храни с изтекъл срок на съхранение са предадени за обезвреждане.

„Магазините не са екарисажна площадка, бракуваните храни трябва своевременно да се извозват към екарисажите и да бъдат унищожавани“ каза д-р Йордан Войнов – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. „В засилените проверки, които продължават следим дали търговските вериги, също и по-малките магазини имат договори с екарисажите за унищожаване на развалените храни. Недопустимо е такива големи количества да се съхраняват в магазин.“ – допълни още д-р Войнов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук