Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ разпространи официална декларация до ресорните институции и медиите, в която се настоява правителството да обърне необходимото внимание на зърнопроизводството като един от основните отрасли в сектор „Земеделие”. В документа от организацията излагат своите притеснения относно разпределението на средствата за сектора за 2013 г. и съпътстващите затруднения, с които се сблъскват производителите от бранша.

По време на заседание на Управителния съвет на АЗПБ, бяха констатирани крайно неблагоприятните резултати от жътвата на пролетните култури, както и лошите условия за сеитбата на есенниците. Оказва се, че в някои региони, реколтата от царевица и слънчоглед достига едва около 30% от обичайните добиви. Сушата продължава и в момента, вече към края на октомври, което ще доведе до лоши последствия за есенната сеитбена кампания. При 80% от засетите площи все още няма поникване, тъй като семената лежат в суха земя. Това неминуемо ще доведе до изоставане в технологичните срокове, а от там и до понижаване на добивите.

Други притеснения на производителите са липсата на национални доплащания в бюджета за 2013 г., намаляването на средствата за земеделие като цяло, както и липсата на конкретика относно разпределението на предвидените 240 млн. лева за сектора. В своята декларация от асоциацията предлагат алтернативни начини за подкрепа на сектора и апелират за Национален бюджет за 2013 г., който да гарантира предвидимост и устойчиво развитие за целия сектор „Земеделие”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук