Прибират се последните количества праскови и нектарини

Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане, за изминалата седмица са сертифицирани около 804 тона краставици, като 20 процента от тях се падат на късоплодните краставици – корнишони. Месестата им част е плътна, крехка, с недоразвити, нежни воднисти семена, без семенна кухина. Размерите им са от 6 до 9 сантиметра и отговарят на продуктовите спецификации за качество.
В разгара е кампанията по прибиране на всички видове чушки. В цялата страна се прибират около 300 тона седмично различни сортове сладък и лютив пипер. Качеството му е много добро. Месестата част е крехка и сочна, със слабо или силно изразен пиперов аромат. Двугнездни и тригнездни пиперки за сортотип „Рога” и „Капия”, а тригнездни и четиригнездни са пиперките от сортотип „Калинков” и „Ратунд”.
Инспекторите към дирекция „Контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци“ към Българска агенция по безопасност на храните внимателно следят за качеството на плодовете и зеленчуците родно производство.
В районите на Бургас, Добрич, Велико Търново, Кюстендил и Кърджали също започнаха прибирането на сортовете зимни ябълки – сортовете Глостър 69, Флорина, Червена превъзходна, Златна превъзходна и други, които са с много добро качество и вкусови показатели.
Прибират се и последните количества праскови и нектарини. За изминалата седмица са сертифицирани следните количества плодове и зеленчуци:
• Краставици – 804 тона
• Домати – 191 тона
• Пипер – 308 тона
• Праскови – 209 тона
• Ябълки – 146 тона

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук