По повод разпространените информации за нови случаи на деца, които са заболели след консумация на храна заразена със салмонела, Областната дирекция по безопасност на храните във Варна информира че:

  1. Информацията, която е подадена на медиите от Регионалната здравна инспекция –  Варна е свързана с  епидемиологичното проучване на хранителното заболяване, обявено от тях на 13.09 2012.
  2. По смисъла на Наредба №9 не може да се твърди, че тяхното заразоносителство е свързано с консумация на конкретно посочена заразена със салмонела храна. Това са деца, които са били в непосредствен контакт със заразени преди тях и са вторично заразени.
  3. Съгласно същата наредба за реда за съобщаване, проучване и регистриране на взрив от хранително заболяване и реда за вземане на проби при провеждане на епидемиологичното проучване „взрив от хранително заболяване” е инцидент, при който две и повече лица страдат от едно и също заболяване, последвало след консумация на една и съща храна, и епидемиологичните данни сочат храната като причина (фактор ) на заболяването.

От Областната дирекция по безопасност на храните Варна са предприети следните действия:

  • проверени са всички детски млечни кухни в града и продължава да се осъществява постоянен контрол в тях от инспектори на дирекцията, в момента от тези кухни се хранят хиляди деца във Варна и няма сигнали и някакви оплаквания от техни родители
  • проверени са всички разливочни към млечните кухни
  • проверени са всички детски ясли и храната, която се предлага в тях
  • продължава проверката на всички детски градини, в които се предлага храна
  • от днес започна унищожаването в Екарисаж Варна на пилешкото месо, в което се изолира Салмонела тип С.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук