01st May2018

Министър Порожанов: Правим анализ как да засилим националните изисквания към храните успоредно с директивите за забрана на двойния стандарт

by Орало

„Още в началото на мандата през май 2017 г. премиерът Борисов постави темата с двойния стандарт на храните. Тя е обсъждана многократно и на съветите на министрите в ЕС“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на форума на високо равнище „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“, който се проведе в НДК под патронажа на премиера Бойко Борисов и е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

Порожанов представи на конференцията обобщените данни от трите изследвания за двоен стандарт, проведени през последните 10 месеца. Изследвани са общо 228 проби. При 18% са констатирани различия по състава и/или хранителната стойност. Сред по-съществените различия са мляко за малки деца, което е с по-високо съдържание на растителни мазнини, включително  палмови, в българския аналог.  В продукта, продаван у нас няма млечна суроватка на прах и съдържанието на макроелементи и витамини е по-малко. При сирене моцарела пък има разлики в цвета, вкуса, консистенцията и нетното количество в опаковката на българския аналог. При маргарина съдържанието на мазнини е по-ниско в този, продаван у нас. При бързо замразени багети в българския продукт има по-малко колбас и твърдо сирене.

„Благодаря на комисар Вера Юрова за всички нейни участия на заседанията на Съвета на министрите на земеделието в ЕС по темата за двойния стандарт при храните, които се проведоха  през миналата и тази  година и за предложените изменения в 3 директиви за регулацията му. Днес можем да работим с по-ясна визия за бъдещето. Моят апел е законодателството да бъде разгледано бързо и да не се чака края на мандата на Европейския парламент през пролетта на 2019 г”, каза още българският земеделски министър.

„Успоредно с пакета от 3 директиви можем да прегледаме и националните изисквания  към храните, вече съм възложил такъв анализ в МЗХГ, подчерта министър Порожанов. Ползвайки европейския опит на други страни членки с националното законодателство ще се въведат по-строги изисквания за качество. Сред тези мерки е и публикуваната за обществено обсъждане от МЗХГ промяна в наредба, която да забрани в мандрите, които произвеждат млечни продукти да влизат растителни мазнини.

„Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени, страшно обидно е“, коментира на форума премиерът Бойко Борисов. И даде пример, че при комунизма в казармите пишеше: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“, а сега може да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“.

Омбудсманът Мая Манолова, която е организатор на форума, предложи създаване на единен европейски орган – „ОЛАФ при храните“, който да следи за разминавания и нарушения с двоен стандарт.

Двойният стандарт при храните е абсолютно неприемлива практика, заяви от своя страна еврокомисарят по правосъдие и защита на потребителите Вера Юрова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*