10th Nov2017

Sommet de l’Elevage 2017

by Орало

Броят на тазгодишните посетители надхвърли 93 000 души

„Срещата на върха в животновъдството през 2017 година е уникална във всяко едно отношение. С рекордния брой от 93 000 посетителя изложението трайно затвърди своята позиция в качеството си на едно от най-големите в Европа и повиши авторитета си на световно ниво”, със задоволство отбеляза Жак Шазале, Президент на Соме дьо л’Елеваж.
Изложението се явява безспорен делови кръстопът и оттук нататък потенциалът му е свързан с по-нататъшното развитие на международното сътрудничество.

Пресконференцията при откриването на СОМЕ дьо л’Елеваж (от ляво надясно): Роже Блан, Почетен Президент на Изложението, Жак Шазале – Настоящ Президент на СОМЕ дьо л’Елеваж, Филип Боеле – съветник на кмета на Клермон Феран, Мохамедреза Молласалех – Министър на земеделието на Ислямска Република Иран, която беше почетен гост на Изложението.

Изключителна витрина на френското и европейското животновъдство, Соме е важно място за делови контакти и търговия. Така, събирайки под своя покрив 1460 изложители на щандове с обща площ 78 000 кв.м, изложбата има репутацията на най-голям бизнес-форум, с участието на квалифицирани специалисти в областта на търговията.
Националният конкурс за едър рогат добитък от породата Лимузин се превърна в крайъгълен камък на изложението през 2017 година, благодарение на участието на около 400 от най-добрите животни – представители на породата, а също и на многобройните търговски контакти и по-конкретно по време на провеждането на аукциона. Трябва да се отбележи, че престижната кино-концертна зала „Зенит” е идеалното място за демонстрация на резултатите на превъзходната работа на животновъдите.
Що се отнася до международното присъствие, също с удоволствие ще посочим позитивна насока: 300 чуждестранни изложителя от 32 страни от света, което е 11%-ото повишение в сравнение с 2016 година; 4500 чуждестранни посетителя от 85 страни, което говори за ръст от 12,5%. Щандът на Ислямска Република Иран, страната-почетен гост на изложението, се ползваше с истински успех, а пристигналата иранска делегация, включваща 150 души, начело с министъра на селското стопанство потвърди курса на страната към развитие на племенното животновъдство. Тази позиция беше потвърдена по време на срещата с участието на представители на двете министерства, организирана от Соме в рамките на работата на съвместния франко-ирански Комитет по селско стопанство. Така също изложението беше посетено от министрите на селското стопанство на Уганда и Сенегал и от официалните делегации на Монголия, Пакистан, Чехия…
Посещенията на ферми и селскостопански предприятия имаха голям успех (всичко 35 организирани посещения), а Международния бизнес-клуб се превърна в площадка за делови и неизменно приятелски контакти, в това число и за 40-те чуждестранни журналиста, които Соме дьо л’Елеваж прие през тази година.

Конкурсите

Несъмнен успех на порода Лимузин!
Превъзходно! Тази дума накратко характеризира Националния конкурс на порода Лимузин за 2017 г., проведен в изключителна обстановка в концертната зала „Зенит” в Оверн при отбелязана много голяма посещаемост, чийто пик се оказа в четвъртък следобяд. „Дългочакваният аукцион също стана изключителен”, отбеляза Оливие Рамбер, отговарящ за продажбите на Интерлим Генетик Сервис, междупрофесионалното обединение на Лимузинската порода.
„Ние предложихме 24 животни за продажба и те всички намериха своите купувачи. Три бика останаха да живеят във Франция, а останалите бяха закупени от купувачи от Швейцария, Полша, Англия, Португалия и Испания. Що се касае до посещаемостта, то бяха проведени многобройни делови срещи, включително и с редица чуждестранни делегации. Нашият предварителен тур във фермите в навечерието на откриването на изложението също имаше голям успех: ние приехме при нас, в Лано, повече от 90 чуждестранни гости (от Унгария, Полша, САЩ, Китай, Аржентина,…). В крайна сметка беше страхотно!”

Много успешно изложение на породата Монбелиярд
„Ние сме напълно удовлетворени от резултатите на нашия Голям междурегионален конкурс на породата Монбелиярд”. В него взеха участие 88 ферми от 17 департамента и 132 животни. Филип Андро, организатор на конкурса, е доволен от този пети по ред конкурс на породата, проведен в рамките на Соме (Срещата на животновъдите). Трябва да се отбележи високото качество на представените животни и прекрасната и непринудена атмосфера, която цареше в Павилион №2. Независимо от сегашните трудности в млечния отрасъл и редица проблеми, изискващи ежедневното им решаване, присъстващите животновъди демонстрираха отлични резултати. От гледна точка на посещаемост конкурсът на породата Монбелиярд събра многобройна публика, а интересни контакти бяха установени с чуждестранните посетители. Накратко: отлично изложение 2017 година, много професионално и в същото време с присъщата му дружеска атмосфера!

Овцевъдството в подем
За Мари Микел, аниматор на овцевъдното направление на Соме дьо л’Елеваж, сегашното изложение започна в много благоприятни условия. „Конкурсът на породите Ил-дьо-Франс, Тексел и Мутон Шароле се оказват много перспективни за сектора „Овцевъдство“ и се ползват с голям успех”. Независимо от малко по-отдалеченото разположение на павилиона „Овцевъдство” от цетнралната част на изложението, там имаше много посетители, включително и от чужбина.

Направление „Коневъдство” – страстта в професията е налична!
През тази година отново голям брой посетители отидоха да се запознаят с подотрасъла „Коневъдство” и да се полюбуват на красотата на тези изключителни животни, представени на две площадки. И те не можаха да не обърнат внимание на ентусиазма на коневъдите, за които работата се е превърнала в страст, както отбеляза Жил Гапян, отговорникът за това направление на Соме. „Това изложение през 2017 г. е успех за отрасъла. Благодарение на нашата концепция, шоуто с впрегатни коне събра многобройна публика, цареше дружеска атмосфера, която предразполагаше особено много към контакти с коневъдите”. Новото беше конкурсът за ковашко майсторство, чийто успех не можем да не отбележим!
Ако трябва да обобщим: забележително изложение за 2017 г., което протече в радушна атмосфера и позволи на едно място да се събере целия коневъден отрасъл.

Соме дьо л’Елеваж в няколко цифри:

  • 1460 изложителя, от които 300 чуждестанни от 32 страни;
  • 18 хектара изложбена площ;
  • 72 000 кв.м площ на щандовете;
  • 93 000 посетителя;
  • 4 500 чуждестранни посетителя от 85 страни;
  • 35 посещения на ферми и агропромишлени предприятия;
  • 2 000 животни – представители на 70 породи;
  • 190 журналиста, от които 40 чуждестранни от 22 страни.

В рамките на Соме дьо л’Елеваж през 2018 година ще се състои Националният конкурс за едър рогат добитък от породата Салерс.

До нови срещи на 3, 4 и 5 октомври 2018!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*