17th Mar2019

Министър Порожанов: От 18 март стартира прием на заявления по държавната помощ за мини мандрите

by Орало

От 18 март стартира прием на заявления по държавната помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко” или за т.нар. мини мандри. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на блиц-контрола в парламентарната комисия по земеделие и гори. Преди около 2 седмици са одобрени и указанията за прилагане на схемата, която е нотифицирана от Европейската комисия. С решение на УС на Държавен фонд „Земеделие“ бюджетът на помощта е 1,5 млн. лв.  

На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, отговарящи на изискванията на Наредба №26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход (малки и средни предприятия, включително организации и групи производители), които преработват и реализират сами своята продукция.

Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициер, но не повече от 60 000 лв.

20th Jun2018

В „Държавен вестник“ е публикувана наредбата, която забранява на производителите на млечни продукти да преработват растителни мазнини

by Орало

В „Държавен вестник“, бр. 51 от 19.06.2018 г., е обнародвана Наредба за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на здравеопазването.

С промяната на нормативния акт се въвеждат следните изисквания:

  • Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.
  • В едномесечен срок от влизане в сила на наредбата производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, привеждат дейността си в съответствие с изискванията.
  • Посочените изисквания се прилагат за продукти, произведени на територията на България.

Министерството на земеделието, храните и горите предприе редица инициативи и мерки, имащи за цел от една страна да повишат търсенето на сурово мляко чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, а от друга – да засилят търсенето на пазара и потребителския интерес към различните видове млечни продукти. Това включва и усъвършенстване на законодателството за т.нар. „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“.

От 2016 г. до настоящия момент МЗХГ проведе редица обществени обсъждания по проблемите, касаещи състоянието и развитието на млечния сектор в страната, в т.ч. аспектите свързани с млечните и имитиращите продукти. В резултат от състоялите се дискусии през настоящата година, отново е потвърдена необходимостта от въвеждането на допълнителни нормативни изисквания и мерки към производството, разфасоването и преопаковането на имитиращи продукти.

Беше изготвена също и цялостна оценка на въздействието на проекта на Наредба за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните, съвместно с проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Оценката на въздействието е извършена от външен изпълнител по възлагане от МЗХГ.

Наредбата беше нотифицирана съгласно Директива (ЕС) 2015/1535 на Европейския парламент и на Съвета установяваща процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила относно услугите на информационното общество (нотификация 2016/0345/BG). През януари 2017 г. след предоставена допълнителна информация от страна на България, Европейската комисия изрази положително становище (Съобщение от Комисията – TRIS/(2017) 00125) по проекта на нормативния акт.

Наредбата за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните заедно с актуализирания проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти представляват пакет документи, съдържащи взаимно допълващи се мерки, насочени както към производството, така и към наименованията, етикетирането и предлагането на пазара на млечни и имитиращи продукти.

Мерките, които са заложени в двата нормативни акта по същество имат характер и на действия насочени срещу „двойния стандарт“ при храните, тъй като допринасят за ясното разграничаване на имитиращите от млечните продукти, както в процеса на производството, така и при предлагането им в търговската мрежа. По този начин се постига защита интересите на потребителите и гарантиране правото за информиран избор не само за продуктите с произход от други страни-членки на ЕС, но и за продукти, произведени в България.

19th May2018

Ферма „Верде“ – доайен в отглеждането на овце от порода Лакон

by Орало

Ден преди началото на Националното изложение по животновъдство Сливен 2018 посещаваме ферма „Верде“ и се срещаме с нейния собственик г-н Севов. Той сподели за трудностите в бизнеса и спецификите в отглеждането на тази изключителна порода овце.

18th May2018

От мястото на събитието: Национален събор на овцевъдите в България 2018

by Орало

За седми пореден път край Петропавловския манастир се състоя Съборът на овцевъдите

Гледайте обзорния репортаж на орало.бг за провеждането на Националния събор на овцевъдите. Изложения на животни, демонстрации и състезания, културни прояви и провеждане на годишното отчетно събрание на АРМПК:

11th Jan2018

Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив

by Орало

Новите тенденции в очарователния свят на храните и напитките ще бъдат показани в Международен панаир Пловдив от 21 до 25 февруари 2018 г. Зелената линия все по-активно се налага от всички производители и търговци, работещи в областта на селското стопанство, хранителната и винената индустрия, за да се отговори на изискванията на потребителите за по-добро качество на живот. Тя ще бъде доминираща на предстоящото четвърто издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и хорека сактора. Той е единствен на Балканите и включва шест изложения.

Традиционно силна е Международната селскостопанска изложба „Агра“, известна като портал за иновации и фокус на деловите контакти в сектора. Тя отново ще предложи всичко, от  което се нуждаят фермерите. Нови технологии за земеделие и животновъдство на открито и на закрито превръщат стопанствата в модерни фабрики за растения, животни и суровини.

Много голям е интересът към международните изложби „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Винария“ – за лозарство и винарство. Компаниите, подали заявки за участие до момента, са с 22% повече в сравнение  с януари миналата година. Този ръст се дължи както на увеличеното предлагане на оборудване за двата отрасъла, така и на  уникалния Град на виното и деликатесите, разположен отново в палата 11.

Почитателите на изисканата кухня ще се насладят на голямо разнообразие от специалитети на българската гастрономия, екзотични чуждестранни деликатеси и гурме кулинария в експозициите на „Фудтех“. Изложителите – от реномирани производители и търговци до майстори занаятчии, ще демонстрират оригинални творения, отговарящи на високите очаквания на клиентите.

Същата линия се откроява и в изложбата „Винария“. Известни български и чуждестранни изби, нови винарни и изявени търговци ще предложат богата гама от вина и алкохолни напитки. Тенденцията е да се правят малки серии, съхраняващи типичните характеристики на  различни сортове и райони.

Изложението „Вкусове от Италия“  отново ще даде възможност на ценителите да усетят чара на прочутата италианска традиция, представена от водещи производители и търговци на храни и вина. В предишното издание участваха над 30 фирми и всички отново ще бъдат в Международен панаир Пловдив. Предприемачите са доволни не само от представянето на техните продукти, но и от успешните бизнес контакти и сделки, заяви организаторът на изложбата Джузепе Аккардо.

Такава е оценката и на по-голямата част от досегашните участници в мегафорума за агробизнес, вино, храни и хорека сектора, затова предстоящото 4-о издание се очертава като по-голямо от предишните. То ще бъде разширено с изложението „Дибла – идеи и продукти за интериора“, което ще представи елегантни и функционални дизайнерски решения за различни видове обекти в палата 8. Новата инициатива обогатява Международната изложба „Хорека Пловдив“, презентираща оборудване за хотели, заведения и магазини.

Очаква се над 45 000 посетители от страната и чужбина да се включат в мащабното икономическо събитие в Международен панаир Пловдив.

04th Oct2017

Министър Порожанов: МЗХГ подкрепя развитието на млечния сектор, за да има качествени продукти за потребителите и сигурност за производителите

by Орало

„Министерство на земеделието, храните и горите подкрепя развитието на млечния сектор, с цел утвърждаване на качествени продукти за потребителите. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри Втория национален събор „Млечният път на България през вековете“ в град Луковит. Той допълни, че родните сирене, мляко и кашкавал се отличават с високи вкусови качества. „Уверявам, че в бъдеще политиката към земеделието и млечния сектор ще бъде позитивна и ще има полагащото се подпомагане, така че да се чувствате сигурни и стабилни“, каза още министърът.

Той поздрави организаторите и пожела успех на изложителите.

04th Aug2017

Сиренето от Каракачанската овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд по съдържание на вещества за борба със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания

by Орало

Сиренето от Каракачанската овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд  по съдържание на конюгирани мастни киселини (до 6%), които са важни за борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания, предотвратяващи образуването на тромби – това стана ясно от проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии. С изследванията бяха запознати председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов и зам.-председателят проф. д-р Мая Игнатова на ССА при срещата им с научния колектив.

Бяха разисквани широк кръг от актуални и наболели въпроси. Проф. д-р Николов изтъкна, че грижата за кариерното израстване на младите учени и съхраняването на приемствеността между поколенията са важно условие за прогреса в науката. Бяха поставени въпросите за обединяване на специалистите от системата в общи екипи за гарантиране успешната работа по приоритетните направления.

Председателят на Академията призова учените да съдействат за постоянното привличане на общественото внимание върху дейностите, които определят идентичността и разпознаваемостта на отделните структурни звена в системата на ССА. Той посочи, че приоритет в научната работа трябва да бъдат както фундаменталните, така и приложните изследвания, свързани с популяризиране и утвърждаване на българските научни разработки със защитени интелектуални права. Колективът запозна ръководството на ССА с разработките си в областта на изследване биологичната стойност на овчето сирене и млечни продукти от специфични региони на страната, новите технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, технологиите за лиофилизация на хранителни продукти и тяхното използване и други.

23rd Jun2017

Относно промяната на Български държавен стандарт на киселото мляко и различните страни в дебата

by Орало

Отговор на Р. Порожанов на питане относно промяната на БДС на българско кисело мляко:

Уважаеми г-н Георгиев,
Искам да Ви уверя, че държавната политика, свързана с безопасността и качеството на храните е първостепенен приоритет на Министерството на земеделието, храните и горите. Създаването на съответните национални нормативни актове, процедури и механизми за прилагането им, цели да убеди българските граждани, че се работи в посока защита интересите им.
Въвеждането на БДС повишава доверието на потребителите към българската хранителна индустрия. Индиректно се повлиява производството на суровини с български произход и се повишава здравословния начин на живот на българина. Произведените по БДС млечни продукти са с гарантирано високо качество, даващи правото на потребителя да направи своя информиран избор. Производството на млечните продукти по БДС, гарантира запазване на традиционните и вкусови качества на българските храни и подпомага тяхната реализация на пазара.
Въвеждането на Български държавен стандарт за хранителните продукти гарантира качеството им и стимулира родното производство.
Румен Порожанов,
Министър на земеделието

Позиция на Н.с.І.ст. Йордан Малджански:

Г-н Порожанов, това което заявявате пред българският народ от най-високата трибуна само потвърждава Вашата некомпетентност, наглост и дебелоочие. Казвате, че безопасността на храните е първостепенен приоритет, но тези Ваши изказвания се разминават с реалностите и това, с което се сблъскват фермерите и българските граждани. За два мандата управление и усвоени 13.5 милиарда лева Вие, видните граждани за европейско развитие на България не успяхте да покриете стандарта на ЕС за качесвото на млякото по отношение на брой микроорганизми и соматични клетки. Хората не са виновни за това, защото някой трябваше да им каже как да постигнат това качество и да ги обучи. Вместо да ги обучите как да произвеждат качествено мляко, Вие обявихте малките и дребни производители които имат до 10 крави за некачествени производители и ги ликвидирахте. Вашите малоумници обвързаха качеството на млякото с бройките на кравите, като всички знаем, че млекоотдаването не е групово, а индивидуално за всяка крава. С този Ваша герберска загрижаност, Вие лишихте от възможността 500 хиляди селяни да останат на село и да отглеждат животни. Сега те напуснаха страната. Това доведе до намаляване броя на кравите до 220 хиляди и млякото намаля от 986 хил. тона на 523 хил. тона. Тези, които останаха и продължиха да произвеждат, ги пребихте с ниските изкупни цени през цялата 2016 г. от 30 ст. и по този начин фалирахте още 27000 малки фермери и още толкова ги отказахте да доят кравите, защото тази цена не им неотърва. Така в сектора се появи един дефицит от близо 500 хил. тона мляко, които мандрите го попълват с внос. Внос на кондензирано и сухо мляко и палма, за да задоволят търсенето на млечни продукти на пазара. Въвеждането на ново БДС през 2010 г. от М.Найденов не цели да повиши доверието на гражданите към българските млечни продукти, а да позволи на мандрите да правят ментета и да увеличат срока на годност на киселото мляко, чрез подмяна на закваските и промяна на технологията. Tака на пазара вече имаме кисело мляко, в което няма нито една жива бактерия LB и млякото няма специфичният млечнокисел вкус. Този стандарт позволи на мандрите безконтролно да влагат палмово масло и да го хомогенизират, използвайки един от най-опасните емулгататори соев лецитин. Това не е защита на българските граждани, а отрова, г-н Порожанов и на това българската нация дължи тези хорманални и сърдечно-съдиви заболявания. Българският народ, когато се е хранил с мляко дирекно от селянина е преживявал до 100 години и това го дължи на тази бактерия, която ни е прославила по цял свят като страната на столетниците. Днес под приоритетната Ви герберска загрижаност Лактобактериум булгарикус го няма в млякото и хората не могат да достигнат и до 60 години. Повече не искаме да се възползваме от Вашата загрижаност, защото ще ни довършите като нация и държава. Последното Ви изречение е толкова лъжовно, че Вие сам няма как да си повярвате, че стимулирате родното производство, когато то е намаляло в следсвие стилумирането с 50% , така че Ви молим да спрете да го стилумирате, за да можем да го възродим отново. Ако продължите да го стимулирате и през този мандат – Борисов 3, има голяма вероятност да го довършите. Явно, че Вие като икономист разбирате от раздаването и усвояването на пари, но това производство не прави. За да се възроди производсвото трябват хора експерти, а не калинки и калинчовци. Темата е много актуална и засягя всички български граждани, защото млякото е основна храна на нашите деца и възрастните хора и за това е редно да се направи един протест пред НС, а не подписка както предлага г-н Георгиев.

Нека се организираме през ФБ и да излезем на жълтите павета!

Н.с.І.ст. Й.Малджански

22nd Jun2017

Да защитим най-българския продукт – киселото мляко

by Орало

От два дни се водят безумни дебати на темата БДС за киселото мляко и никой не говори за неговото качество и как се е изродило в някакви отровни имитиращи продукти, предлагани от различните фирми с емблемата на българско кисело мляко. Спори се отновно не за съдържанието, а за опаковката – от каква пластмаса да бъде и се пропуска най-същественото, а именно, че съдържанието не отговаря на това, което трябва да бъде. През 2010 гонина М.Найденов отмени стария стандарт и прие нов, в който не се споменава никъде какво трябва да е съотнощението на двата щама в закваската, за да носи наименованието кисело мляко. Това беше направено умишлено, за да угоди на мандраджиите и да могат да удължат срока на годност на продукта. Така на пазара се появиха кисели млека с трайност над 30 дни, което е невъзможно, ако е спазена технологията и съотношението на LB:Str.termophilus 1:2 до 1:4 максимум. Ако това беше направено сега щяхме да имаме истинско кисело мляко, а не да ядем измислени млека, на които им липсва живата бактерия LB, позната в цял свят като българското чудо. Тази бактерия ни е подържала като най-жизнената нация в света с най-много столетници. Това признание на света ние искаме сега да го подменим и да правим някакакви джемелове, които да се наричат българско кисело мляко. Това вече го допуснахме един път да го стори М.Найденов и мисля, че сега е момента да се изправи грешката и всичко да си дойде на мястото. Това сме длъжни да го направим в името на нашите предци и да си върнем стандарта такъв, какъвто си беше преди ерата на Борисов. През последните две години производството на мляко е намаляло с 50% и това налага мандрите да внасят сухо мляко, за да работят, защото търсенето на млечни продукти нараства. Киселото мляко е най-социалният продукт и държавата винаги се е старала да бъде достъпен за всички социални слоеве на обществото. Днес при неолибералният модел това не се получава и мандрите правят невижадни печалби от голямата разлика и ни предлагат боклуци и нездравословни млечни продукти. Станаха факири и правят най-различни имитаци с всички млечни продукти. Киселото мляко се прави от сухо мляко, в което се влага палмова мазнина. Тази мазнина, за да се дисперсеризира в млякото, се ползва емулгатор соев лецитин. Така млякото минава през хомогенизатор и се заквасва основно с лиофилизирана закваска или вносни стартерни култури. Като се промени и технологията, така че да не се позволи на LB да се развие и да даде този специфичен кисел вкус на млякото и да се възползваме от неговият пробиотичен ефект, се получава продукт със сладък вкус, в който се е развил само Str.Termophilus. За 20 години ние успяхме да заличим националният продукт и нашите деца не знаят истинският вкус на киселото мляко и харесват повече жмеловете и компотите на Данон. Това е национално предателство и затова от нас зависи да го променим. Така направено киселото мляко не е храна, а отрова за нас и нашите деца.

Смесването на растителни мазнини с животински белтъци е неприемливо и противоестествено, организма няма как да ни го разпознае този продукт. Растителните мазнини съдържат наситени мастни киселини, а животинските съдържат ненаситети мастни киселини, което води до натрупването на трансмазнини, които се складират в кръвоностните съдове и ни докарват инфаркт.

Соевият лецитин, който се ползва като заместител на млечният лецитин се произвежда от ГМО-соя и е доказано канцерогенен. Ето с това ние храним нацията и децата.

Ако видите някъде да ви предлагат кисело мляко за пиене, не го вземайте, това е чиста отрова. Това мляко е направено от сухо мляко, свински желатин, царевично нищесте, концентрат от моркови, грозде или арония, набухватели, млечнокисли бактерии, подсладители и ароматизатори. Ето с това се храним и искаме да сме здрава нация.

Има и уникална рецепта за сирене което се прави със сухо мляко, палмова мазнина, хомогенизирна със соев лецитин, протеинова добавка за повишаване на белтъчното съдържание, която се получава от телешки шкембета и това се продава кото сирене.

При кашкавала също има химия и имитации и пак участват същите основни продукти – палмова мазнина и сухо мляко. Другото, което се прави е да се се внасят твърди сирена от типа на Гауда и Едам и да се препарват, опаковат и  предлагат като кашкавал, в който няма никаква млечна закваска.

Ето с тези убиици ние водим дебат за промяна на БДС, което е върховна наглост от тяхна страна. С такива пазарни изроди, които ни убиват не се воят дебати, а се съдят и отиват там, където им е мястото. Крайно време е да разберем, че изхранването на народа не е по силите на този неолиберален модел и трябва да бъде сменен със социалния модел на държавен социален капитализъм от кейнсиански тип, ако искаме да я има България и българската нация.

Спасението на държавата и нацията може да стане само със смяна на модела и възраждане на аграрният сектор. Засега само аз поставям този въпрос и всички мълчат. Промяната може да стане ако всички я пожелаем, а не да чакаме да ни я донесе някой друг. Промяната я носи всеки един в себе си и просто трябва да спре да се страхува и да я пожелае. Ако ние – 3.5 милиона бедни и бедстващи български граждани се изправим срещу неолибералният модел, няма да има сила, която да спре гнева ни.

Н.с.І.ст. Й.Малджански

22nd Jan2017

Европейски наръчник за добрите хигиенни практики при производството на фермерско сирене ще излезе скоро в България

by Орало

Европейски наръчник за добрите хигиенни практики при производството на фермерски  сирена и млечни продукти бе публикуван тази седмица на английски език и до месец ще бъде достъпен и на български език. Наръчникът е подготвен от FACE, Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене, в която членува и българската Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА. Експерти на фондацията, която има опит в редица проекти за фермерски храни, са участвали при разработването на документа.

„Наръчникът ще бъде от изключителна полза за българските производители на фермерско сирене и млечни продукти, чийто брой непрекъснато се увеличава, над 1000 са вече  регистрираните по Наредба 26 на МЗХ за преработка и директни продажби“, коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на БИОСЕЛЕНА. „Това е базов доброволен документ, който на разбираем език и в прегледни таблици дава необходимата информация на производителите (занаятчии и фермери) за: – добрите хигиенни и производствени практики, анализ на риска; базирани на НАССР планове по групи продукти; проследимост; самоконтрол и управление на несъответствията“.

Както в България, така и в други европейски страни фермерите и малките предприемачи, които правят сирене и други занаятчийски млечни продукти се сблъскват с предизвикателството на строгите национални хигиенни изисквания за производството им въпреки гъвкавостта на европейските регулации (т.н. „Хигиенен Пакет”) по отношение на размера на фермата и традициите при производството на конкретния продукт.

С финансиране от Европейската комисия FACE, Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене започна през 2015 година работа по Наръчник за добри хигиенни практики за фермерско и занаятчийско сирене и млечни продукти. В продължение на две години специалисти от 15 страни, работят по наръчника, като е търсено мнението на близо 400 заинтересовани в Европа – производители, фермери, майстори на редки и местни сирена и млечни продукти.

През декември 2016 Наръчникът бе одобрен от Европейската комисия и от 28-те страни-членки и вече е официален документ, към който могат да се отнасят фермери и производители, както и администрацията и контролните органи във всяка една страна на ЕС. На 17 януари 2017 Наръчникът бе публикуван на сайта на Европейската комисия на английски език, в момента се превежда на 23-те официални езици на ЕС. Българската му версия се очаква да излезе до края на февруари.

„Както всеки производител на храни фермерите и занаятчиите носят цялата отговорност за безопасността на храната, която произвеждат. И ако приемем, че качеството е по-добро заради редица фактори (малко количество, ръчна преработка, липса на транспорт и смесване, опростени процеси и т.н.), то безопасността трябва да се гарантира и да се следи ежедневно”, обяснява Стоилко Апостолов. „Млякото и млечните продукти са благоприятна среда за развитие на голям брой микроорганизми, някои от тях силно патогенни и дори смъртоносни за хората. Животните, от които се добива млякото, също боледуват от болести, част от които са опасни за хората. Опасни могат да бъдат и част от химикалите, които се използват за почистване и дезинфекция, преносители и източници на зараза могат да бъдат и хората, работещи във фермата, както и клиентите в магазина или на щанда на пазара. Всички тези рискове са добре описани и обяснени в Наръчника, както и какви мерки трябва да вземе всеки производител, за да избегне рисковете за здравето на хората, както и да си направи програма за изпитване на безопасността на продукта (самоконтрол)”, заключава д-р Апостолов.


Повече информация на: http://ec.europa.eu/food/safety/biosafety/food_hygiene/guidance_en

21st Oct2016

Започна поетапното авансово изплащане на субсидии за сектор „Животновъдство“ за Кампания 2016

by Орало

Днес, 21 октомври, Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 62 милиона лева на повече от 12 000 земеделски стопани, отглеждащи крави и заявили подпомагане по три схеми за обвързано подпомагане: за млечни крави; за месодайни крави и/или юници; и/или за обвързано подпомагане за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол.

* По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави (СМК) са наредени  31 019 021 лева.

* По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СКЮ) оторизираната сума е 16 263 141 лева.

* По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол (ЕЖСК) са платени 15 009 810 лева.

Авансовите плащания са с максимален размер до 70% от сумата, изчислена по съответната схема и могат да се извършват след 16 октомври до 30 ноември, съгласно чл. 1 на Регламент № 1617/2016 на Комисията. Изчисленията по схемите са извършени по ставки, определени със Заповед № РД 09-794 от 19.10.2016 г. на министъра на земеделието и храните.

През следващата седмица се предвиждат авансови плащания и по схемите: за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки (ДПЖ), за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол (ДЖСК), както и за обвързано подпомагане за Биволи.

12th Sep2016

Oт 12 септември стартира прием по мярката за намаляване на производството на краве мляко

by Орало

В изпълнение на Заповед РД 09-670 от 10.09.2016 г. на министъра на земеделието и храните, от 12 септември, ДФ „Земеделие“ отваря прием по мярката за помощ за намаляване на производството на краве мляко.

Мярката е част от допълнителния пакет на Европейската комисия, с който се предоставят 150 млн. евро за производителите от ЕС, които доброволно се ангажират да намалят доставките си към първи изкупвачи за период от 3 месеца. С делегиран Регламент (ЕС) 2016/1612 на Комисията от 8 септември 2016 година е определен размер на помощта от 0,14 евро/кг за обема краве мляко, изчислен на база на разликата в доставените количествата през референтния период и през съответния период на намаление, като периодът на намаление се отнася за три месеца, а референтният период обхваща същият период през предходната година.

Заявления по схемата ще се приемат на четири транша:

–  до 13.00 часа на 21 септември 2016 г. за първия период на намаление на продукцията, обхващащ октомври, ноември и декември 2016 г.;

– до 13.00 часа на 12 октомври 2016 г. за втория период – ноември и декември 2016 г. и януари 2017 г.;

– до 13.00 часа на 9 ноември 2016 г. за третия период на намаление на продукцията – декември 2016 г., януари и февруари 2017 г.;

– до 13.00 часа на 7 декември 2016 г. за четвъртия период на намаление на продукцията, обхващащ януари, февруари и март 2017 г.

В заявленията за участие по мярката кандидатите трябва да посочат общото количество краве мляко, доставено на първите изкупувачи през избрания референтен период, както и количеството, което планират да бъде доставено в периода на намаляване на производството. Планираното количество на намаляване на доставките на краве мляко, за което се иска помощ, не трябва да бъде по-малко от 1 500 килограма. Към заявлението трябва да бъдат приложени и документи, доказващи че кандидатът е производител на мляко, който е доставял такова на първи купувачи през юли 2016 г. Всеки производител ще може да подаде само едно заявление по цялата мярка, с изключение на случаите за кандидати, подали заявление за първия период на намаление, за които се предоставя възможност да подадат заявление и за четвъртия период.

Приемът на документи за подпомагане ще се извършва в областните дирекции на ДФ „Земеделие“        , в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ОПСМП) по постоянен адрес на кандидатите физически лица и адрес на регистрация на кандидатите – юридически лица.

Допълнителна информация, свързана с кандидатстването за финансово подпомагане, както и образец на заявлението за подпомагане можете да намерите на интернет страницата на ДФ „Земеделие“ и в областните дирекции на Фонда.

19th Jul2016

България ще получи близо 6 млн. евро за подпомагане в сектор „Мляко”

by Орало

България ще получи 5.8 млн. евро за подпомагане в сектор „Мляко“ от Европейската комисия. Това бе съобщено от европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган по време на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в град Брюксел, Белгия.

Европейската комисия предоставя на страните членки пакет от 500 млн. евро за справяне с кризата в сектор „Мляко”.

index„150 млн. евро от помощта ще бъдат изплатени на фермерите, които заявят намаление на производството на сурово мляко, като отчетният период ще бъде последното тримесечие на 2016г. спрямо предходното на 2015г. Останалите средства от 350 млн. евро ще бъдат разпределени  аналогично на пакета от есента на 2015г., който бе предоставен от Комисията”, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Брюксел. Тя припомни, че тогава страната ни получи от ЕК 6 млн. евро. Относно новата финансова подкрепа в размер на 5,8 млн. евро, Танева коментира, че това е 5 пъти по-висок дял отколкото е производството на сурово мляко у нас, от общото производство на ЕС.

„България получава 1,6% от финансовия пакет, а произвеждаме 0,33% от млякото в ЕС”, допълни министърът. Тя подчерта, че предстои да бъде решено как ще бъдат разпределени средства. „ЕК ще инициира законодателни изменения, които са планирани да приключат през септември месец. След това всяка страна-членка ще може да нотифицира националните схеми, по които ще бъдат разпределени средствата”, обясни министърът на земеделието и храните.  Тя допълни, че разпределението на помощта ще бъде обсъдено с представителите на земеделския бранш у нас.

По думите ѝ, в трудната за сектора ситуация, тази финансова подкрепа е очаквана от фермерската общност. Според Танева, трябва ясно да се дефинират условията, при които пакетът ще се прилага, за да бъде успешно усвоен. „Финансовият инструмент ще подкрепи ликвидността на фермерите, но той трябва да доведе до структурни промени, така че да се възстанови баланса между производството и потреблението, а от тук и цената“, посочи министър Танева. Тя призова за единен подход и постигане на еднакви цели за Общността след прилагането на пакета. Министърът на земеделието каза още, че трябва подходът да разграничава страни, които не допринасят за увеличението на производство на сурово мляко в ЕС и страни, които са причината за увеличаване на това производство.

Тя благодари на еврокомисарите Кристалина Георгиева и Фил Хоган за усилията, които са положили за осъществяване на допълнителната финансова помощ.

18th Apr2016

В цялата страна ще се проведат обучения на млекопроизводители и извънредни областни консултативни съвети по животновъдство

by Орало

В цялата страна ще се проведат обучения на млекопроизводители и извънредни областни консултативни съвети по животновъдство. Събитията стартират от 18 до 27 април 2016 г. и обхващат 27-те области. (more…)

22nd Mar2016

Министър Танева: Излизането от кризата в сектор „Животновъдство” може да стане само и единствено ако ЕС започне да излиза от нея

by Орало

Излизането от кризата в сектор „Животновъдство” може да стане само и единствено ако Европейският съюз започне да излиза от нея. (more…)

21st Jan2016

Фонд „Земеделие“ подписа договор за частно складиране на сирене

by Орало

goat-milk-cheeseДържавен фонд „Земеделие“ подписа първия договор по извънредната схема за помощ за частно складиране на някои видове сирена. България се включи успешно в отворената от Европейската комисия временна извънредна схема за помощ за частно складиране на някои видове сирена, заради силния дисбаланс между търсенето и предлагането на сурово мляко и млечни продукти в Съюза и с цел стабилизиране на пазара на сирене. Периодът на прием на заявления приключи на 15 януари.

Подпомагането се прилага за частно складиране на сирена, произведени на територията на България, отговарящи на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и с минимална възраст, съответстваща на периода на зреене, определен в технологичната документация на производителя или в националните стандарти.

По регламент на ЕК договорът за складиране по схемата се сключва за период от 60 до 210 дни. Финансовата помощ се изчислява на база 15,57 евро/тон на склад за постоянните разходи за складиране и 0,40 евро/тон на ден за складиране по договор.

Подписаният с ДФЗ договор е за складиране на 247,154 тона различни видове сирена и кашкавали, което e 36% от предварително определеното за България максимално количество на складираните сирена в размер 696 тона.

Заявление за изплащане на помощта се подава в срок до 3 месеца след изтичането на договора за складиране. Средствата се изплащат до 120 дни след подаването на заявка за плащане, при условие, че кандидатът е изпълнил всички задължения по договора и му е извършена крайна проверка от ДФ „Земеделие“.

 

Pages:123»