11th Jan2018

Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив

by Орало

Новите тенденции в очарователния свят на храните и напитките ще бъдат показани в Международен панаир Пловдив от 21 до 25 февруари 2018 г. Зелената линия все по-активно се налага от всички производители и търговци, работещи в областта на селското стопанство, хранителната и винената индустрия, за да се отговори на изискванията на потребителите за по-добро качество на живот. Тя ще бъде доминираща на предстоящото четвърто издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и хорека сактора. Той е единствен на Балканите и включва шест изложения.

Традиционно силна е Международната селскостопанска изложба „Агра“, известна като портал за иновации и фокус на деловите контакти в сектора. Тя отново ще предложи всичко, от  което се нуждаят фермерите. Нови технологии за земеделие и животновъдство на открито и на закрито превръщат стопанствата в модерни фабрики за растения, животни и суровини.

Много голям е интересът към международните изложби „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Винария“ – за лозарство и винарство. Компаниите, подали заявки за участие до момента, са с 22% повече в сравнение  с януари миналата година. Този ръст се дължи както на увеличеното предлагане на оборудване за двата отрасъла, така и на  уникалния Град на виното и деликатесите, разположен отново в палата 11.

Почитателите на изисканата кухня ще се насладят на голямо разнообразие от специалитети на българската гастрономия, екзотични чуждестранни деликатеси и гурме кулинария в експозициите на „Фудтех“. Изложителите – от реномирани производители и търговци до майстори занаятчии, ще демонстрират оригинални творения, отговарящи на високите очаквания на клиентите.

Същата линия се откроява и в изложбата „Винария“. Известни български и чуждестранни изби, нови винарни и изявени търговци ще предложат богата гама от вина и алкохолни напитки. Тенденцията е да се правят малки серии, съхраняващи типичните характеристики на  различни сортове и райони.

Изложението „Вкусове от Италия“  отново ще даде възможност на ценителите да усетят чара на прочутата италианска традиция, представена от водещи производители и търговци на храни и вина. В предишното издание участваха над 30 фирми и всички отново ще бъдат в Международен панаир Пловдив. Предприемачите са доволни не само от представянето на техните продукти, но и от успешните бизнес контакти и сделки, заяви организаторът на изложбата Джузепе Аккардо.

Такава е оценката и на по-голямата част от досегашните участници в мегафорума за агробизнес, вино, храни и хорека сектора, затова предстоящото 4-о издание се очертава като по-голямо от предишните. То ще бъде разширено с изложението „Дибла – идеи и продукти за интериора“, което ще представи елегантни и функционални дизайнерски решения за различни видове обекти в палата 8. Новата инициатива обогатява Международната изложба „Хорека Пловдив“, презентираща оборудване за хотели, заведения и магазини.

Очаква се над 45 000 посетители от страната и чужбина да се включат в мащабното икономическо събитие в Международен панаир Пловдив.

10th Jun2017

Накратко за XXXX Световен конгрес по лозарство и винарство

by Орало

България предлага въвеждане на QR код за вината

„България предлага да се въведе QR код за вината, който да бъде поставен на етикетите на всяка бутилка. Чрез прочитането му от мобилно приложение на смартфон потребителят бързо ще получи подробна информация за регион и година на производство, сорт, вкусови качества и потребителска оценка“. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев по време на заключителна пресконференция на 40-тия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство,  който се проведе в София. Темата за въвеждането на  QR код ще бъде поставена за обсъждане на следващата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното, която ще се проведе през следващата година в Уругвай.

Красимир Коев обясни, че идеята е резултат от съвместна работа на лозаро-винарската общност в страната ни, администрацията на Изпълнителната агенция и Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се внедряват практични иновации за целия винарски сектор, които да достигат бързо до голям брой хора по целия свят. „По този начин напитката става разпознаваема и всеки потребител ще има достъп чрез приложение на мобилния си телефона. С QR кода купувачът ще има възможност да следи рейтинга на дадено вино“, допълни инж. Коев. По думите му възможността да се оцени на момента вино, което е дегустирано ще създаде нови перспективи пред производителите и любителите на напитката.

Инж. Красимир Коев каза още, че провеждането на Световния конгрес в страната ни дава шанс да се увеличат, както чуждестранните инвестиции, така и реализацията на по-големи количества български вина извън граница.  Само до края на годината той очаква  ръст на експорта с 30%, а за следващата – дори удвояване.

Жан-Мари Оран, Генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) посочи, че се наблюдава тенденция на пренасочване на консумацията към по-нискоалкохолни винени напитки, в сравнение със спиртните. По думите му потребителите консумират по-малко, но по-качествени вина.

Президентът на Международната организация по лозата и виното проф. д-р Моника Кристман открои климатичните промени като основно предизвикателство пред лозаро-винарския сектор.  Тя похвали България за перфектната организация на световния конгрес по виното и изрази убеденост, че всичките над 500 участници във форума ще се върнат отново у нас.  Проф. Кристман  коментира, че въвеждането на QR код ще е прекрасен начин за  получаване на допълнителна информация от потребителите, но се пошегува, че дигитализацията не бива да измества дегустацията.  През 5-те дни на световния конгрес по виното в София са приети 22 резолюции, както и са изнесени 280 доклада от представители на 33 държави.

14th Feb2017

България ще изнесе близо 62 млн. литра вино

by Орало

Очаква се България да изнесе близо 62 млн. литра вино с добри качествени показатели предимно за Полша, Румъния и Русия. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, който направи ритуално зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен.

През 2015 г. страната ни е изнесла близо 60 566 000 литра вино. Засадените площи с винени лозя у нас са близо 60 000 ха., като всяка година те се увеличават. През 2016 г. се наблюдава ръст в сравнение с предходни години, произведени са 128 милиона литра вино, каза още проф. Бозуков.

Страната ни заема достойно място на винената карта на света. От 29 май до 2 юни 2017 г. Изпълнителната агенция по лозата и виното ще бъде съорганизатор на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и на 15-тата Генерална асамблея на Международната организация по лозарство и винарство OIV. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Институтът по лозата и виното в Плевен поддържа двадесет и един сорта, от които петнадесет винени и шест десертни. Това каза директорът на научното звено към Селскостопанска академия проф. Иван Пачев. Той допълни, че в момента са подадени четири нови сорта в Изпълнителната агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол – един винен и три десертни.

14th Jan2017

Международен панаир Пловдив 2017: Известни марки и бутикови изби идват на „Винария 2017“

by Орало

Големи български производители и бутикови изби ще покажат колекциите си на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2017“. Те ще се конкурират с елитни вина от Франция, Италия, Португалия и други държави. Експерти прогнозират, че изложението ще бъде уникална панорама на виното заради разнообразния профил на участниците и техните продукти. Те ще бъдат демонстрирани от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив. Проявата се организира съвместно с Националната лозаро-винарска камара и под егидата на Министерството на земеделието и храните.

Винпромите в Русе, Свищов, Карнобат и Асеновград, „Вила Ямбол, „Черноморско злато“, „Пълдин“, „Логодаж“ са само част от  известните производители, които представят любими на българите марки и нови предложения. Други винарни залагат на чара на оригинални продукти в малки серии. На автентични сортове и биопроизводство акцентират осем бутикови изби от Асоциацията на независимите лозаро-винари. Фирми, които отсъстваха почти десет години, се завръщат на деловия форум, дебютират нови компании.

Заради големия интерес е разширен Градът на виното и деликатесите, където съвместно се презентират вина, спиртни напитки и храни, предлагани от участници в изложбите „Винария“, „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“. Той пресъздава  архитектурния стил на възрожденските селища. В него има зони за експозиции, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, бутик за вина и пресцентър. Атрактивният Град на виното и деликатесите  посрещна  близо 40 000 гости от България и Европа миналата година. 78% от българските изложители заявиха, че са имали чуждестранни посетители.

Очаква се тази година публиката да е по-голяма, тъй като се предлагат повече изкушения и новости за ценителите на виното. „Винария 2017“ привлича вниманието на енолози от Румъния, Сърбия, Грузия и други държави, които ще пристигнат в Пловдив, за да разгледат щандовете и да намерят търговски партньори. Фирма за износ и разпространение на български вина в САЩ  ще помогне на наши производители да стъпят на пазара там.

Изложението включва също компании, предлагащи технологии, техника и оборудване за лозарството и винопроизводството. Техният брой се увеличава през последните две години и се показват  разработки, ориентирани към бъдещето на двата сектора,  заяви  д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. Към тази впечатляваща картина се добавят иновациите за хранителната индустрия на участници във „Фудтех“, допълни той.

„Винария“, „Фудтех“  и „Вкусове от Италия“ са част от третото издание на мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм, който е единствен на Балканите. Той се организира от Международен панаир Пловдив и включва  шест изложби, обхващащи цялата верига от нивата до трапезата.  Най-голяма е Международната селскостопанска изложба „Агра“, в чиито рамки се организира и специализираното изложение „БиоАгра“. „Хорека Пловдив“ предлага обзавеждане за хотели, заведения и търговски обекти. Всичко за пчеларството може да се види на „Апи България“.

10th May2016

Български производители спечелиха 109 медала на „Световното по вино“

by Орало

71% процента от производителите на вино, които участваха тази година в Concours Mondial de Bruxelles в Повдив, взеха медал. Това обяви Меглена Михова от Probegex, официалният представител на „Световното по вино“ за България. Престижната надпревара се проведе от 29 април до 1 май 2016 г. в Международен панаир Пловдив.

cmb_2016_photoВ авторитетното състезание участваха 70 винопроизводители от страната ни с 257 мостри. За отличие в престижния конкурс се бореха близо 9000 вина от над 50 държави в света. Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold) медала.

45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в над 20-годишната  история на Concours Mondial de Bruxelles. 42% е успеваемостта на страната ни – доста над средното ниво  за останалите държави (30%), известни с традициите си в производството на вино и с качествата на вината си по света.

Разпределението на медалите по райони на производство е следното: най-много медали имат винопроизводителите от Тракийската низина (37 победители, 89 медала – 48 сребърни, 38 златни, 3 Големи златни медала), следвани от Дунавската равнина (7 победители: 13 медали – 7 златни и 6 сребърни медала). На трето място  се нареждат винопроизводителите от долината на р.Струма (4 победители, 5 медали – 2 златни и 3 сребърни), а на четвърто и пето са съответно Подбалканският район (1 винопроизводител, 1 медал – сребърен) и Черноморският район (1 винопроизводител, 1 суперзлатен медал).

cmb_2016_photo_04

„Тракийската низина както обикновено е водещ район“, пояснява Меглена Михова от Probegex. „ За първи път в историята на Конкурса има наградени изби, при това много, от долината на р. Струма. Отличия от поречието на р. Дунав е имало и преди, но сега те са много повече“, допълва тя.

Голям е делът на родните винопроизводители, които участват за първи път в „Световното по вино“, но си тръгват с награди. Това също е новост за Конкурса, от една страна, а от друга – говори много за качеството на вината ни. „Нерагора“, „Драгомир“, „Малката звезда“ и Spiritus Sanctus за първи път участват с мостра в Конкурса, но печелят между 2 и 4 медала.

Най-големият победител в 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив е Domaine Boyar. Винопроизводителят донесе на България 9 медала, от които един Голям златен медал.

Организаторите отбелязват и успеха на „Винекс Славянци“, които получиха Голям златен медал за своето бяло вино „Leva“. „Това дава нов облик на България като производител на качествено бяло вино“, коментира Меглена Михова. „ За първи път Голям златен медал получава entry level вино, което е от ниския ценови сегмент. Другите Големи златни медали са за много по-скъпи вина. LEVA е единственото вино в Европа със Fair Trade сертификат (подпомага образованието на ромите в района, които са и основните работници в лозята на „Винекс Славянци“).

Идеята на Конкурса още от самото начало е да помогне на хората да направят информиран избор, заключават от Concours Mondial de Bruxelles и ни съветват, когато избираме вино за себе си, за своите близки или приятели, да обръщаме внимание и на световните медали.

cmb_2016_photo_02

Ето и пълният списък на Големите златни, златни и сребърни медали за България от Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив:

Голям златен медал

1.Анжелус Естейт, Stallion Classic 2012
2.Винекс Славянци, Leva Chardonnay Dimiat & Muscat 2015
3.Домейн Бойар, Domaine Boyar Korten Natura Mavrud & Rubin 2014
4.Салла Естейт, Salla Cabernet Franc 2013

Златен медал
1.Анжелус Естейт, Stallion 2012
2.Беса Вали, Bessa Valley Enira Reserva 2011
3.Беса Вали, Bessa Valley Grande Cuvee 2011
4.Бой&Ар, Roze Pink Dry 2015
5.Братя Минкови, Déjà Vu Chardonnay 2015
6.Братя Минкови, Jamais Vu Rosé 2015
7.Братя Минкови, Minkov Brothers Cabernet Sauvignon 2013
8.Братя Минкови, Oak Tree 2012
9.Вила Мелник, AplauZ Cabernet Sauvignon Premium Reserve 2013
10.Вила Ямбол, Villa Yambol Cabernet Sauvignon 2014
11.Винал, Pazva Blanc 2014
12.Винзавод Асеновград, Version Plaisir Divin Mavrud 2013
13.Винпром Свищов, Aureos Chardonnay 2015
14.Домейн Бойар, Domaine Boyar Korten Grand Vintage 2013
15.Домейн Бойар, Domaine Boyar Korten Rosé Melnik 2015
16.Домейн Бойар, Domaine Boyar Rue Romance Rosé 2015
17.Домейн Менада, Tcherga10* 2013
18.Драгомир, Pitos 2011
19.Драгомир, Reserve 2012
20.Драгомир, Reserve Rubin 2012
21.Едоардо Миролио, Elenovo Cabernet Sauvignon 2011
22.Едоардо Миролио, EM Muscat Ottonel 2015
23.Едоардо Миролио, Soli Invicto 2011
24.Загрей, Zagreus Vinica Mavrud 2013
25.Изба Kарабунар, Bulgarian Heritage Cabernet Sauvignon 2013
26.Катаржина, Encore Syrah 2012
27.Малката звезда, Enigma Experience 2010
28.Марвин, Marvin’s Blush Rose 2015
29.Марвин, Marvin’s Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah Grand Cuvée 2011
30.Марян, Maryan Ivan Alexander Grande Cuvee 2013
31.Меди Bали, Incanto Chardonnay 2015
32.Нерагора, Ares 2013
33.Нерагора, Cherno 2013
34.Нерагора, Mavrud Neragora 2013
35.Нисово, Rigid Elm Sauvignon Blanc 2015
36.Санта Мария, Santa Maria Chardonnay Barrique 2013
37.Синтика, Sintica Le Passionnel Cuvée 2011
38.Спиритус Санктус, Spiritus Sanctus Chardonnay 2015
39.Старосел, Balkantabako Terroir 2014
40.Фоур Френдс, Zitara Rose from Mourvedre & Grenache 2015
41.Черноморско злато, GP Golden Rhythm Chardonnay 2013
42.Черноморско злато, Salty Hills Red 2013
43.Черноморско злато, Villa Ponte Cabernet Sauvignon & Merlot 2013
44.Шато Бургозоне, Chardonnay 2015
45.Шато Бургозоне, Iris Création Blanc 2014
46.Шато де Берже, Château des Bergers Sauvignon Blanc & Chardonnay 2014
47.Шато Коларово, SKS 2012
Сребърен медал
1.Александра Естейт, Alexandra Chardonnay Barrel Fermented 2013
2.Анжелус Естейт, Deneb Cabernet Sauvignon 2013
3.Беса Вали, Bessa Valley Enira 2011
4.Братя Минкови, Cycles Rosé 2015
5.Братя Минкови, Le Photographe Rosé 2015
6.Брестовица, Brestovitsa Rosé 2015
7.Велис Винярдс, Velis Vineyards Cabernet Sauvignon Merlot 2014
8.Вила Юстина, Villa Yustina 4 Seasons Summer 2015
9.Вила Юстина, Villa Yustina Special Reserve 2011
10.Вила Ямбол, Villa Yambol Cabernet Sauvignon 2015
11.Вила Ямбол, Villa Yambol Mavrud 2014
12.Вила Ямбол, Villa Yambol Mavrud 2015
13.Вила Ямбол, Villa Yambol Merlot 2015
14.Винзавод Асеновград, Ornament Cabernet Franc Reserve 2013
15.Винзавод Асеновград, Ornament Syrah Reserve 2013
16.Винзавод Асеновград, Version Plaisir Divin Cabernet Franc 2013
17.Винпром Пещера, F2F Cabernet Sauvignon & Syrah & Regent 2014
18.Винпром Свищов, Legio I Chardonnay 2015
19.Дивес, Dives Winery Merlot Barrique Special Selection 2013
20.Домейн Бойар, Domaine Boyar Boutique 2015
21.Домейн Бойар, Domaine Boyar Elements Wind Chardonnay 2015
22.Домейн Бойар, Domaine Boyar Korten Rosé 2015
23.Домейн Бойар, Domaine Boyar Platinum Chardonnay 2014
24.Домейн Бойар, Domaine Boyar Quantum Chardonnay 2015
25.Домейн Менада, Artistique 2013
26.Еолис, Eolis Cabernet Sauvignon 2012
27.Зеланос, Zelanos Winery Chardonnay Serie Z 2014
28.Изба Карабунар, Contour Chardonnay 2015
29.Кастра Рубра, Castra Rubra 2011
30.Кастра Рубра, Castra Rubra Chardonnay Limited Edition 2015
31.Кастра Рубра, Castra Rubra Sauvignon blanc Limited Edition 2015
32.Кастра Рубра, Dominant White 2015
33.Кастра Рубра, Nimbus Pinot Noir Premium 2013
34. Катаржина, Katarzyna Reserve 2011
35.Катаржина, Question Mark 2013
36.Манастира, Ilaya Mavrud Reserve 2013
37.Марян, Maryan Queen Elena Cuvee 2013
38.Меди Вали, Excentric Incanto Viognier 2015
39.Мидалидаре, Midalidare Estate Grand Vintage Syrah 2014
40.Нерагора, Gea Neragora 2015
41.Нисово, Horse Valley Sauvignon Blanc 2015
42.Нисово, Rigid Elm Chardonnay 2015
43.Орбелия, Via Aristotelis Chardonnay 2014
44.Орбелус, Orbelus Prima special selection 2013
45.Оряховица, Gaetan Merlot – Cabernet Sauvignon 2014
46.Седем поколения, Seven Generations Cabernet Sauvignon 2012
47.Синтика, Sintica Sinti Reserve 2013
48.Спиритус Санктус, Spiritus Sanctus Viognier 2015
49.Старосел, Balkantabako Millesime 2013
50.Старосел, Balkantabako Muscat 2015
51.Фоур Френдс, Black Shadow 2013
52.Черноморско злато, Chardonnay Izbata 2012
53.Черноморско злато, GP Golden Rhythm Rosé 2015
54.Черноморско злато, Villa Ponte Cabernet Sauvignon & Syrah 2014
55.Шато Ботево, Staven Rosé 2015
56.Шато де Берже, Château des Bergers Cabernet Franc 2013
57.Шато Коларово, Ahal Red 2011
58.Шато Копса, Eight of Merlot & Cabernet Sauvignon 2012

cmb_2016_photo_03

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в гр. Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

18th Apr2016

България ще бъде домакин на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство през 2017г.

by Орало

Република България ще бъде домакин на 40-ия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство и на 15-та Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното (OIV) през 2017г. Решението бе единодушно прието след гласуване на държавите-членки на OIV на заседанието на Изпълнителния комитет на Организацията, което се проведе на 16.04.2016г. в гр. Париж, Френска Република. (more…)

07th Apr2016

Обявено е класирането за 2016г. на проектите по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“

by Орало

Държавен фонд „Земеделие“ обяви класирането за финансовата 2016 година по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. (more…)

21st Feb2016

Диносиевото шествие дава символичен старт на „Винария 2016“

by Орало

Петдесет литра червено вино Мерло са приготвени за почерпка по време на Дионисиевото шествие на 21 февруари 2016г. в Пловдив. То ще започне  от градинката до Римския стадион в 12 часа, ще мине по Главната улица („Княз Александър Бетенберг“) и ще завърши до сградата на кметството  на пл. „Стефан Стамболов“. (more…)

10th Jan2016

Започва прием на заявления за преструктуриране и конверсия на лозя

by Орало

лозя loziaОт 11 януари започва прием на заявления за финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014–2018г. Документи се подават до 26 януари 2016г. в Централното управление на Държавен фонд „Земеделие”, ул. „Гусла” №3.

Mярката подпомага дейности за преструктуриране и конверсия на лозови насаждения, както и за подобряване на техниките за управление на лозята. Могат да кандидатстват собственици, арендатори или наематели на лозови насаждения, регистрирани като лозарско стопанство и получили удостоверение за право на участие, издадено от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Индикативният бюджет за финансовата 2016 година е 19 352 792 лева.

Националната лозаро-винарска програма ще се прилага като финансов инструмент в България до 2018г. Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), а целта ѝ е повишаването на конкурентоспособността на българските лозари.

Информация за програмата и заявления за кандидатстване ще намерите на сайта на ДФ „Земеделие“.

27th Nov2015

Виетнамският бизнес с намерения за съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България

by Орало

Зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с г-жа Тхай Хъонг, председател на корпорация TH Group, в гр. Ханой, Социалистическа Република Виетнам. Двамата обсъдиха възможността за създаване на съвместни предприятия за производство на млечни продукти и на коприна в България. Г-жа Хъонг сподели, че се надява да намери партньори в България, с които да може да обсъди и реализира намеренията си.

20151126044624

От виетнамска страна бе проявен интерес и към производството на плодове. Зам.-министър Димитров информира, че инвестиции могат да бъдат направени и в сектор „Вино”, тъй като той заедно с млечния сектор са експортно ориентирани.

По време на срещата стана ясно, че в най-скоро време ще бъде изпратена виетнамска делегация у нас, която да се запознае на място с възможностите и условията, които България предлага.

Корпорацията TH Group е най-големият производител на мляко и млечни продукти във Виетнам. Тя произвежда също фуражи, пресни зеленчуци, билкови лекарства и др.

22nd Oct2015

Световният елит на винения бранш се събира в Международен панаир Пловдив

by Орало

Елитът на винения бранш се събира в Международен панаир Пловдив за осмото издание на  Digital Wine Communication Conference (DWCC), едно от най-престижните световни събития в тази индустрия. Конференцията ще се състои от 23 до 25 октомври 2015г., а темата е „Бленд“.

DWCC2015zasaitaЩе участват  около 300 винени блогъри, журналисти, търговци и производители. В програмата са включени  дегустации, уъркшопове и изложение, които ще се проведат в палата 7 и четири конферентни зали на Конгресния център в  панаирния комплекс.
Проявата  помага да се изгради международна мрежа за комуникации в сферата на виното. Тя насърчава придобиването на умения и информация, както и обмяната на професионален опит между представители на различни нации и професии.  DWCC е единственото международно събитие, посветено на сходството между виното и мрежата, осигуряващо платформа на  онлайн комуникации между винопроизводителите от целия свят.
Събирането на професионалисти от най-висок ранг допринася за открояването на страната домакин на международните пазари, повишава разпознаваемостта на нейното вино и подчертава атрактивността ѝ като дестинация за винен туризъм.  “Факт е, че страните, които са организирали предишни издания на DWCC, през следващите години се нареждат сред лидерите в ръст на износа на вино на чужди пазари. Това очакваме да се случи и с България”, посочва Галина Нифору, председател на УС на Българската асоциация на износителите на вино и един от инициаторите на домакинството на страната ни, пред www.divino.bg. DWCC ще привлече вниманието на всички най-влиятелни личности във винената индустрия от световен мащаб към българското вино и родните винопроизводители, твърдят и от Министерството на земеделието.

DWCC_2015_Plovdiv_Bulgariazasaita
Конференцията предшества Concours Mondial de Bruxelles, ключово за винения бранш събитие, чийто домакин отново ще бъде Международен панаир Пловдив в дните от 29 април до 1 май  2016 година.
Началото на DWCC е поставено през 2008г. от трима винени блогъри. Провежда се веднъж годишно.
Повече информация на: http://2015.dwcc.co 

11th Oct2015

България е домакин на едно от най-престижните винени събития в света

by Орало

вино vino wineРепублика България е избрана за провеждането на VIII издание на едно от най-престижните винени събития в Света – Digital Wine Communication Conference 2015 (DWCC 2015). Конференцията ще се проведе в периода 23–25 октомври 2015г., в град Пловдив. DWCC e единственото международно събитие, посветено на дигиталния маркетинг и онлайн комуникации на виното, като предоставя трибуна на световната винена общност да адресира посланията си като тази година на фокус ще бъде българското вино и България!

Очаква се над 300 винени блогъри, журналисти, търговци, винени професионалисти от най-висок ранг да го посетят. DWCC ще привлече вниманието на всички най-влиятелни личности във винената индустрия от световен мащаб към българското вино и родните винопроизводители.

Събитието се провежда ежегодно, в различни винени региони по Света като Италия, Испания, Португалия, Швейцария, Турция, Австрия и др. Събитието ще помогне да се създаде международна мрежа от винени комуникатори; да се насърчи придобиването на умения и информация, както и да служи за обмен на опит в динамичния свят на виното и свързания с него туризъм.

24th Jun2015

Френски сомелиери оцениха високо български вина в Париж

by Орало

20150622_173252Над 300 френски сомелиери, представители на водещи търговски вериги и дипломати оцениха високо селектирани български вина по време на дегустация в Париж. Събитието бе организирано от Изпълнителната агенция по лозата и виното, Националната лозаро-винарска камара и Посолството на Република България във Френската република и се проведе в централата на Международната организация по лозата и виното (OIV) във Франция. Българските фирми представиха над 50 различни вида бели и червени вина – Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд, Совиньон блан, Шардоне, както и розе.

Дегустаторите останаха впечатлени от отличните вкусови качества на българските вина, като заявиха, че те са конкурентни на световните пазари. Енолози коментираха, че специфичните сортове български вина, които бяха представени, са с уникални вкусови качества. Генералният директор на OIV Жан-Мари Оран пожела на българските производители да продължат да работят активно по утвърждаване на българското вино като висококачествен продукт на европейските и световни пазари.

20150622_192734Българското винопроизводство има хилядолетни традиции и представените вина са пример за световно качество, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев пред гостите на събитието. Той допълни, че високата оценка, която е била дадена на вината по време на дегустацията, представлява възможност за българските производители да стъпят на нови пазари. Приветствие към гостите отправи и извънредния и пълномощен посланик на България Ангел Чолаков.

19th Jun2015

На 2 юли започва прием на заявления за финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя”

by Орало

От 2 до 9 юли 2015г. ще продължи третият прием на заявления по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за финансовата 2015г.

IalvОбщият бюджет, който ще бъде разпределен между одобрените кандидати, е малко над 2,5 милиона лева. Тъй като средствата са от остатъчен бюджет по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” за финансовата 2015 година, ще се приемат заявления за финансова помощ единствено от кандидати, посочили желание за авансово плащане.

Припомняме, че заявки за авансово плащане по мярката за преструктуриране и конверсия на лозя се подават след 10-ия ден от датата на сключване на договора и не по-късно от 31 юли за съответната финансова година. По тях може да бъде изплатена до 80% от финансовата помощ, предвидена за инвестицията, ако реализацията на проекта е започнала.

В случай че даден кандидат е сключил договор за предоставяне на финансова помощ с ДФ „Земеделие” през третия прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” за финансовата 2015г. и не е подал заявка за авансово плащане до 31 юли 2015г., договорът му ще бъде прекратен.

Заявленията за предоставяне на финансова помощ и заявките за авансово плащане ще се приемат в Централно управление на ДФ „Земеделие”, ул. „Гусла” № 3.

След първите два приема на заявления за подпомагане по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” за финансовата 2015г. в ДФ „Земеделие” са сключени 71 договора на обща стойност близо 37,5 милиона лева.

17th Jun2015

ИАЛВ стартира нов прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“

by Орало

IalvОт 29 юни 2015г. (понеделник), Изпълнителна агенция по лозата и виното ще стартира нов прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018г. Бюджетът по мярката за предстоящия прием е в размер на 2 млн. лева, като ползвателите ще могат да кандидатстват и за авансово изплащане на финансовата помощ. Ще се подпомагат дейности за преструктуриране и конверсия на лозови насаждения, както и за подобряване на техниките за управление на лозята.

Националната лозаро-винарска програма се прилага като финансов инструмент в България в периода 2014-2018г., като целта ѝ е да повиши конкурентоспособността на българските гроздопроизводители. Финансирането е от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ). По програмата могат да кандидатстват собственици, арендатори или наематели на лозови насаждения, регистрирани като лозарско стопанство. Нормативната база и заявленията за кандидатстване могат да бъдат намерени на официалната страница на ИАЛВ, раздел „Мерки за подпомагане“, под-раздел „Преструктуриране и конверсия на лозя“.

15th Dec2014

Град на виното за първи път в Международен панаир Пловдив

by Орало

Град на виното ще бъде създаден за първи път в Международен панаир Пловдив в началото на месец март догодина. Той ще представи колекциите на известни изби, които участват в Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“ от 4 до 8 март. Свои павилиони ще имат и производители на месни, млечни и хлебни изделия, тъй като по същото време се провежда и Международната изложба „Фудтех“ за храни, напитки, опаковки, машини и технологии.

Градът на виното пресъздава атмосферата на българските възрожденски къщи и улици, като така продължава традицията на „Винария“, известна със своите атрактивни щандове. В него  ще бъдат събрани експозиции на изложители, зони за гурме демонстрации, за презентации, за провеждане на майсторски класове и за отдих, пресцентър, сцена за музикални изпълнения и бутик, където ценителите  могат да купят изискани вина.

Инициативата е на Националната лозаро-винарска камара, партньор на Международен панаир Пловдив в организирането на „Винария“. Новата атракцията е част от концепцията за развитие на изложението, включваща също посещения на водещи търговци и богата съпътстваща програма.

Интерес към Града на виното проявяват и фирми от хранителната индустрия, чиито продукти допълват консумацията на алкохолни напитки. Браншови асоциации  отново изразяват желание да се включат във  „Фудтех“, след като стана ясно, че през 2015 г. тя за първи път ще се проведе съвместно с Международната селскостопанска изложба „Агра“.

Освен трите изложения, от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив се организират  Специализирана изложба „БиоАгра“, Международна изложба за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“, Изложба на висококачествени италиански храни и вина „Вкусовете на Италия“ и Международна изложба за пчеларство „Апи България“.

Комбинацията от седем силни прояви, ориентирани към агробизнеса, хранителната индустрия, винарската промишленост и туризма, създава по-добри условия за успешен маркетинг на участниците и посетителите специалисти. Ще бъде показана пълна панорама на няколко стратегически сектора от индустрията, които са свързани помежду си както в производствен, така и в маркетингов аспект.

Очакват се над 50 000 посетители от страната и чужбина, основно собственици на фирми, представители на висшия мениджмънт и експерти.

„Винария“, която е една от най-посещаваните прояви на Международен панаир Пловдив, ще има нов облик през 2015 година.

„Винария“, която е една от най-посещаваните прояви на Международен панаир Пловдив, ще има нов облик през 2015 година.

01st Nov2013

Министър Греков: България и Франция имат потенциал да възобновят отношенията си в областта на земеделския стокообмен

by Орало

(more…)

27th Apr2013

От 16 до 19 май 2013 Гранд Хотел София ще бъде домакин на второто издание на Балканският винен конкурс и фестивал

by Орало

Обединени винопроизводителите на Балканите са по силни (more…)

Pages:12»