06th Mar2019

Китай ще намали броя на бедните селяни с над 10 милиона през 2019 г.

by Орало

Китай планира да намали броя на бедното население в селските райони с над 10 милиона души през 2019 г.

Това се казва в доклада за работата на правителството, който беше предоставен на средствата за масова информация във вторник сутринта преди годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители.

Правителството на страната специално ще отпусне 126.095 милиарда юана (18.82 милиарда щатски долара) за финансиране на намаляването на бедността, ръст с 18.9%, се казва в проекта за бюджет, който ще бъде представен в парламента.

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа

28th Feb2019

Китай ще стимулира висококачественото развитие на селското стопанство

by Орало

Китай публикува в понеделник план за стимулиране на висококачественото развитие на селскостопанския сектор до 2022 година.

Съгласно плана, съвместно разработен от Министерството на земеделието и селските райони и шест други министерства и държавни агенции, страната ще работи за подобряване на качеството на селскостопанските продукти, а също и на ефективността на селскостопанския сектор и неговата международна конкурентоспособност.

Планът предвижда страната да повиши производителността в селското стопанство на глава от населението от 34 000 юана (около 5 000 щатски долара) през 2017 г. на 55 000 юана през 2022 година.

За да повиши международната конкурентоспособност на сектора, страната обещава да насърчи развитието на големите търговци на зърно и на интернационалните селскостопански конгломерати.

Страната планира да увеличи износа на селскостопански продукти, който през този период се очаква да нараства с по 3 % годишно, се казва в плана.

Планира се също така да бъдат обучени повече от 5 милиона професионални фермери и да бъде увеличен делът на младите и на професионалните фермери.

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа

27th Feb2019

ЦНСССКЦИЕ набира мостри за ІІІ китайско международно изложение за чай

by Орало

Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) набира мостри от български компании, производителки на чай и разтворимо кафе за участие в Третото китайско международно изложение за чай (The 3rd China International Tea Expo, CITE). Експото предлага щанд от 200 м2 за 16-те държави от ЦИЕ, като Министерството на земеделието и селските райони на Китай (МАРА) ще осигури необходимата подкрепа за заявилите участие до 15 март държави. МАРА и местното правителство на провинция Джъдзян са организатори и спонсори на събитието.

ІІІ китайско международно изложение за чай ще се проведе в периода 14–16 май 2019 г. в Международния изложбен център, Ханджоу, в рамките на ІV среща на министрите на земеделието на Китай и ЦИЕ, съпътствано от поредната среща на Консултативния съвет на ЦНСССКЦИЕ и ХІV форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и ЦИЕ.

С лайтмотива за здравословната и ароматна напитка в богатата китайска култура, Чаеното изложение цели да стимулира търговията с чай и кафе, да създаде възможности за сътрудничество и да засили международния технологичен и културен обмен между индустриите за чай и кафе. Експото събира производители, експерти и любители на напитките, създавайки празник за сетивата у всеки посетител. Очаква се в него да участват от 100 до 500 компании, производители на чай, кафе и разтворими напитки и да бъде посетено между 5000 и 20 000 души.             

На https://www.youtube.com/watch?v=R-vL8SXtnJc може да се видят кадри от миналогодишното издание на Чаеното експо. Обемът на търговията с чай на ІІ китайско международно изложение за чай се е увеличил от 67,8 млн. юана през 2017-а на 103 млн. юана ($ 16,2 милиона) през 2018 г. Повече от 4000 сделки са били сключени и близо 100 тона чай продадени по време на 5-дневното събитие за миналата година. Според организаторите, повече от 1500 китайски и чуждестранни чаени предприятия са участвали в изложението, присъствалите са над 150 000.         

Разходите по организацията, транспортирането и експонирането на мострите в изложението е за сметка на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. За контакти: http://china2ceec.org/bg/Contact

След приключване на експото мострите ще бъдат изложени и в Панаира за продукти от ЦИЕ в Нинбо през юни, както и в постоянната експозиция на 16+1 Павилиона към офиса за връзки на ЦНСССКЦИЕ в Нинбо.

25th Feb2019

Министър Порожанов откри демонстрационна зона за търговия със селскостопански стоки с Китай по инициативата 16+1

by Орало

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри първата демонстрационна зона за търговия със селскостопански стоки с Китай по инициативата 16+1 със страните от Центарлна и Изночна Европа (ЦИЕ). Пилотното й въвеждане е в Аграрния университет в Пловдив. Част от нея е и демонстрационен център, в който ще се обучават студенти, които ще имат възможност да сключват реални сделки с Китай. Демонстрационната зона беше договорена при срещата на премиера Бойко Борисов с китайския му колега Ли Къцян през миналата година. След седмици предстои такава да бъде открита и на площ от 17 000 дка на територията на кооперация „Единство” до Пловдив.

Пред студентите Порожанов подчерта важността на стратегията за  цифровизация в земеделието. „По света има стопанства, които се управляват от мобилните телефони. Ако изостанем в цифровизацията, ще изостанем и в конкурентоспособността на земеделието ни”, заяви министър Порожанов. Той припомни, че с активната роля на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ, България е пионер в земеделието и вече имаме изградени логистични центрове в азиатската страна.

Директорът на центъра Васил Гелев представи работата на демонстрационната зона и допълни, че е важна колаборацията между младите хора и земеделието. На откриването присъстваха ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов, представители на китайското посолство и др.