30th Jan2018

400 000 души посетиха изложението „Зелена седмица“ в Берлин със страна-партньор България

by Орало

С голям успех премина участието на България като страна-партньор на най-мащабното  международно изложение за селско стопанство и хранителна промишленост  „Зелена седмица“ в Берлин, което се проведе от 19 до 28 януари.

Повече от 400 000 души посетиха „Зелената седмица“, като голяма част от тях се запознаха с продуктите, които България  представи. 90 000 от посетителите са  търговци и търговски представители от всички континенти.

От българска страна успешно се представиха 62 фирми и 12 земеделски производители, членове на различни асоциации и съюзи, които имат дългогодишни традиции в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и градинарството.

По време на церемонията за откриване на изложението кметът на Берлин Михаел Мюлер  призова своите съграждани и гостите на германската столица да опитат изключително вкусната и полезна българска храна. Впечатление направиха млечните и месни продукти, както и характерните вина от традиционни сортове грозде. Гостите на изложението опитаха ястия от родната кухня, като сърми, кебап, кавърма,  млечна, шопска салата и кьопоолу.

Журналисти от 65 страни бяха акредитирани за събитието като представянето на страната ни беше отразено с повече от 100 публикации в български и чуждестранни медии.

Немските журналисти акцентираха на вкусовите качества на розовия  ни домат, лечебните свойства на българския мед и известното в цял свят розово масло.

В центъра на многобройните статии е и  атрактивното представяне на артистите на  ансамбъл БЪЛГАРЕ, които учиха посетителите на стъпките на известните ни хора.  Изпълнението на 100-те каба гайди, които  откриха атмосферата на традиционния български бит и култура и виртуозното изпълнение на цигулки на студенти от Музикалната академия в Пловдив също са впечатлили чуждестранните медии.

Междувременно по време на изслушванията в Европейския парламент във връзка с Председателството на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите бе многократно поздравяван от германските евродепутати за представянето на България като страна-партньор на „Зелена седмица“

“Участието ни на „Зелена седмица“ е голям успех за България. Благодарим на домакините за чудесното сътрудничество. Благодарим на хилядите гости от цял свят, които посетиха българската палата и се запознаха с нашите продукти.  Вярвам, че с нашето участие допринесохме 83-тото издание на панаира да бъде сред най-успешните в историята на „Зелена седмица“. Гледаме напред за бъдещи сътрудничества и се надяваме българската храна и земеделска продукция да бъдат, не само още по-добре познати, но и предпочитани”, заяви Румен Порожанов.

По време на изложението министърът, заедно със своите заместници проведоха десетки срещи.

По данни на организаторите на „Зелена седмица са присъствали над 70 земеделски министри, представители на Европейската комисия и най-големите международни организации в сферата на земеделието.

30th Jan2018

Заместник-министър Атанас Добрев откри българския щанд на изложението „Лов и куче” в Дортмунд

by Орало

„Участието на България със собствен щанд на това авторитетно европейско ловно изложение е важно, както за популяризиране на ловния и алтернативните видове туризъм, така и като възможност за установяване на нови контакти и провокиране интереса на чуждестранните ловци към достойнствата на българските ловни полета”.

Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев при откриването на българския щанд на международното изложение за лов и риболов „Лов и куче” (”JAGD & HUND”) в град Дортмунд, Германия.

Международният форум е сред най-престижните по рода си в света и най-мащабен в  Европа. Той се провежда за 37-ми път. Изложителите през тази година са над 750 и се очаква да привлече над 80 000 посетители.

България е представена на щанд от 50 кв. м с богата национална сбирка от трофейни експонати от всички видове едър дивеч, добити от 6-те държавни предприятия.  През настоящата година водещ организатор на българското участие е Югозападното държавно предприятие. То представя трофеи от благороден елен, муфлон, дива свиня и глухар, отстреляни през последните 5 години в ловните стопанства на предприятието.

Ловни експерти от Изпълнителна агенция по горите и държавните ловни стопанства представят възможностите и условията за ловен туризъм у нас с богат набор от рекламни и информационни материали и с участие в официалната програма на изложението. Експозицията ще бъде представена от днес до края на седмицата.

Посетителите на българския щанд могат да опитат и традиционни български мезета от дивечово месо, както и дивечова яхния, приготвена от Ути Бъчваров, чието кулинарно шоу е водеща атракция на българския щанд.

По време на изложението „Лов и куче” се представят интересни дестинации за лов и риболов, оборудване, провеждат се лекции. Посетителите могат да се срещнат с експерти и да се запознаят с новостите в областта на хобито и свободното време, както и да създадат нови възможности за бизнеса си.

10th Nov2017

Sommet de l’Elevage 2017

by Орало

Броят на тазгодишните посетители надхвърли 93 000 души

„Срещата на върха в животновъдството през 2017 година е уникална във всяко едно отношение. С рекордния брой от 93 000 посетителя изложението трайно затвърди своята позиция в качеството си на едно от най-големите в Европа и повиши авторитета си на световно ниво”, със задоволство отбеляза Жак Шазале, Президент на Соме дьо л’Елеваж.
Изложението се явява безспорен делови кръстопът и оттук нататък потенциалът му е свързан с по-нататъшното развитие на международното сътрудничество.

Пресконференцията при откриването на СОМЕ дьо л’Елеваж (от ляво надясно): Роже Блан, Почетен Президент на Изложението, Жак Шазале – Настоящ Президент на СОМЕ дьо л’Елеваж, Филип Боеле – съветник на кмета на Клермон Феран, Мохамедреза Молласалех – Министър на земеделието на Ислямска Република Иран, която беше почетен гост на Изложението.

Изключителна витрина на френското и европейското животновъдство, Соме е важно място за делови контакти и търговия. Така, събирайки под своя покрив 1460 изложители на щандове с обща площ 78 000 кв.м, изложбата има репутацията на най-голям бизнес-форум, с участието на квалифицирани специалисти в областта на търговията.
Националният конкурс за едър рогат добитък от породата Лимузин се превърна в крайъгълен камък на изложението през 2017 година, благодарение на участието на около 400 от най-добрите животни – представители на породата, а също и на многобройните търговски контакти и по-конкретно по време на провеждането на аукциона. Трябва да се отбележи, че престижната кино-концертна зала „Зенит” е идеалното място за демонстрация на резултатите на превъзходната работа на животновъдите.
Що се отнася до международното присъствие, също с удоволствие ще посочим позитивна насока: 300 чуждестранни изложителя от 32 страни от света, което е 11%-ото повишение в сравнение с 2016 година; 4500 чуждестранни посетителя от 85 страни, което говори за ръст от 12,5%. Щандът на Ислямска Република Иран, страната-почетен гост на изложението, се ползваше с истински успех, а пристигналата иранска делегация, включваща 150 души, начело с министъра на селското стопанство потвърди курса на страната към развитие на племенното животновъдство. Тази позиция беше потвърдена по време на срещата с участието на представители на двете министерства, организирана от Соме в рамките на работата на съвместния франко-ирански Комитет по селско стопанство. Така също изложението беше посетено от министрите на селското стопанство на Уганда и Сенегал и от официалните делегации на Монголия, Пакистан, Чехия…
Посещенията на ферми и селскостопански предприятия имаха голям успех (всичко 35 организирани посещения), а Международния бизнес-клуб се превърна в площадка за делови и неизменно приятелски контакти, в това число и за 40-те чуждестранни журналиста, които Соме дьо л’Елеваж прие през тази година.

Конкурсите

Несъмнен успех на порода Лимузин!
Превъзходно! Тази дума накратко характеризира Националния конкурс на порода Лимузин за 2017 г., проведен в изключителна обстановка в концертната зала „Зенит” в Оверн при отбелязана много голяма посещаемост, чийто пик се оказа в четвъртък следобяд. „Дългочакваният аукцион също стана изключителен”, отбеляза Оливие Рамбер, отговарящ за продажбите на Интерлим Генетик Сервис, междупрофесионалното обединение на Лимузинската порода.
„Ние предложихме 24 животни за продажба и те всички намериха своите купувачи. Три бика останаха да живеят във Франция, а останалите бяха закупени от купувачи от Швейцария, Полша, Англия, Португалия и Испания. Що се касае до посещаемостта, то бяха проведени многобройни делови срещи, включително и с редица чуждестранни делегации. Нашият предварителен тур във фермите в навечерието на откриването на изложението също имаше голям успех: ние приехме при нас, в Лано, повече от 90 чуждестранни гости (от Унгария, Полша, САЩ, Китай, Аржентина,…). В крайна сметка беше страхотно!”

Много успешно изложение на породата Монбелиярд
„Ние сме напълно удовлетворени от резултатите на нашия Голям междурегионален конкурс на породата Монбелиярд”. В него взеха участие 88 ферми от 17 департамента и 132 животни. Филип Андро, организатор на конкурса, е доволен от този пети по ред конкурс на породата, проведен в рамките на Соме (Срещата на животновъдите). Трябва да се отбележи високото качество на представените животни и прекрасната и непринудена атмосфера, която цареше в Павилион №2. Независимо от сегашните трудности в млечния отрасъл и редица проблеми, изискващи ежедневното им решаване, присъстващите животновъди демонстрираха отлични резултати. От гледна точка на посещаемост конкурсът на породата Монбелиярд събра многобройна публика, а интересни контакти бяха установени с чуждестранните посетители. Накратко: отлично изложение 2017 година, много професионално и в същото време с присъщата му дружеска атмосфера!

Овцевъдството в подем
За Мари Микел, аниматор на овцевъдното направление на Соме дьо л’Елеваж, сегашното изложение започна в много благоприятни условия. „Конкурсът на породите Ил-дьо-Франс, Тексел и Мутон Шароле се оказват много перспективни за сектора „Овцевъдство“ и се ползват с голям успех”. Независимо от малко по-отдалеченото разположение на павилиона „Овцевъдство” от цетнралната част на изложението, там имаше много посетители, включително и от чужбина.

Направление „Коневъдство” – страстта в професията е налична!
През тази година отново голям брой посетители отидоха да се запознаят с подотрасъла „Коневъдство” и да се полюбуват на красотата на тези изключителни животни, представени на две площадки. И те не можаха да не обърнат внимание на ентусиазма на коневъдите, за които работата се е превърнала в страст, както отбеляза Жил Гапян, отговорникът за това направление на Соме. „Това изложение през 2017 г. е успех за отрасъла. Благодарение на нашата концепция, шоуто с впрегатни коне събра многобройна публика, цареше дружеска атмосфера, която предразполагаше особено много към контакти с коневъдите”. Новото беше конкурсът за ковашко майсторство, чийто успех не можем да не отбележим!
Ако трябва да обобщим: забележително изложение за 2017 г., което протече в радушна атмосфера и позволи на едно място да се събере целия коневъден отрасъл.

Соме дьо л’Елеваж в няколко цифри:

 • 1460 изложителя, от които 300 чуждестанни от 32 страни;
 • 18 хектара изложбена площ;
 • 72 000 кв.м площ на щандовете;
 • 93 000 посетителя;
 • 4 500 чуждестранни посетителя от 85 страни;
 • 35 посещения на ферми и агропромишлени предприятия;
 • 2 000 животни – представители на 70 породи;
 • 190 журналиста, от които 40 чуждестранни от 22 страни.

В рамките на Соме дьо л’Елеваж през 2018 година ще се състои Националният конкурс за едър рогат добитък от породата Салерс.

До нови срещи на 3, 4 и 5 октомври 2018!

04th Oct2017

Министър Порожанов: МЗХГ подкрепя развитието на млечния сектор, за да има качествени продукти за потребителите и сигурност за производителите

by Орало

„Министерство на земеделието, храните и горите подкрепя развитието на млечния сектор, с цел утвърждаване на качествени продукти за потребителите. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри Втория национален събор „Млечният път на България през вековете“ в град Луковит. Той допълни, че родните сирене, мляко и кашкавал се отличават с високи вкусови качества. „Уверявам, че в бъдеще политиката към земеделието и млечния сектор ще бъде позитивна и ще има полагащото се подпомагане, така че да се чувствате сигурни и стабилни“, каза още министърът.

Той поздрави организаторите и пожела успех на изложителите.

21st Sep2017

Национален бизнес форум за промените в индустрията на ЕСЕН 2017

by Орало

Революционните промени в икономиката ще бъдат обсъдени на национален бизнес форум в рамките на съпътстващата програма на Международния технически панаир. Събитието, организирано от вестник „Капитал“ и община Пловдив, ще се проведе на 28 и 29 септември 2017 г. в палата 7.

Форумът „Индустрия 4.0“ се фокусира върху въпроса „Как да влезем в скоростната лента към следващата индустриална революция?“. Високопоставени  представители на държавната администрация и на интернационални компании ще бъдат лектори. Сред тях са вицепремиерът Томислав Дончев, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, посланикът на ЕК за  дигитални умения и дигитално предприемачество Анна-Мари Виламовска, както и мениджъри от Eвропейската инвестиционна банка,  Google, Microsoft,  Northeastern University, Бостън,  Soltec,  Brigthtlands Innovation Factory, Colliers International и други.

По време на дебатите ще бъдат представени промените, налагани от  изкуствения интелект в производството и в живота, възможностите да се създават „по-умни“ продукти и услуги, трансформациите в резултат на новите технологии, а също – иноватори, които вече оформят бъдещето. Конференцията ще разгледа къде е България в този процес, какво правят българските компании и отделните индустрии, за да станат част от новата вълна, какво ще означава това за работната сила, за растежа и развитието на региона.

Ще бъдат дискутирани  следните теми: „Къде се намира България на европейската индустриална карта“, „Ролята на държавата за насърчаването на иновациите и растежа“, „Топ 5 бизнес прогнози за бъдещето на индустрията“, „Образованието и уменията на новaта ера: от новите начини за обучение до новите начини на работа“, „Дигиталната революция и новите бизнес модели“, „Автоматизация на производството / дигитална фабрика“, „Аутсорсинг стратегии за модерната индустрия“, „Защита на данните и електронна сигурност“.

Годишният бизнес форум „Индустрия 4.0“ се провежда за първи път в рамките на Международния технически панаир. Целта е да съчетаем дългогодишните традиции на изложението с бъдещето на индустрията, обясниха от вестник „Капитал“. Проявата се вписва в традиците на Международен панаир Пловдив да презентира модерни тенденции и модели за бизнес.

Програмата на събитието и имената на лекторите може да видите в интернет на адрес: http://events.economedia.bg/event/37

 

21st Sep2017

Годишните награди за Биоразнообразие 2017 събраха активисти, бизнеси, политици и медии, които пазят природата на България

by Орало

Запазването на българската природа и законността са обединяващите теми за всички номинирани в Годишните награди за биоразнообразие 2017. Това доказа и вчерашната празнична церемония в Борисовата градина, организирано от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ). В своето официално обръщение патронът на Наградите Н.пр. Денис Кнобел – Посланик на Конфедерация Швейцария у нас поздрави присъстващите и им пожела да продължат да пазят биоразнообразието, защото „то е важно не само в България, но и по целия свят и това ни свързва“.

След като предишната вечер стана ясен вотът на публиката, на празничната церемония бе обявен трудният избор на журито в състав Радослав Парушев, Красимира Величкова, Ива Дойчинова, Елица Баракова и Елена Телбис. И въпреки че всички номинирани са победители и заслужават признание за своите усилия, ето и наградените за 2017-та:

 1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието
  Журито отличи Кампанията в защита на природата на Трън заради огромния успех, постигнат в нея, а именно отхвърлянето с 93 % от местното население на бъдещата златодобивна мина. Кампанията въвлече множество участници, привлече публични личности, представя визия за алтернативно развитие на района чрез екотуризъм, а с разнообразните си прояви събуди подкрепата и на цяла България.
  Публиката избра за своя любима кампания успешните акции на Сдружение “Балканка” за опазване на българските реки.
  Наградите връчи Радослав Парушев, който заяви, че именно многото номинации са всъщност „нашата победа за защита на природата“ и обяви тази категория като „най-важната“.
 1. Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа
  Категорията за медиите е най-важна, контрира го Красимира Величкова като припомни, че „медиите могат да отнемат нашия глас, но могат да бъдат и нашия мегафон за каузите, които защитаваме в името на обществения интерес“. От деветте номинации на популярни журналисти от различни медии журито избра поредицата от разследвания, които проведе Стоян Георгиев от bTV, разкриващи схемата с измами с имоти, водеща до застрояване на ценни зелени площи в София. Той беше избран заради смелостта си и конкретния резултат от репортажите – прокуратурата се самосезира по изнесените случаи в Младост, Панчарево и Бистрица.
  Публиката отново подкрепи Биволъ за разследванията им по случая Калиакра.
 1. Активист за природата
  Категорията с най-много номинации (20) и с най-оспорван избор. Публиката се колеба до последно в своето гласуване, но за втора поредна година предпочете гражданската група „Запазете Бедечка“. Лидерите на гражданската група посветиха отличието си на адвоката Александър Коджабашев, помогнал изключително много в тяхната битка и призоваха за подкрепа, за да запазим парк Бедечка цял.
  Журито отдаде своите адмирации на един холандец, който от години се бори да превърне новата си родина България в по-добро място за живеене. Патрик Смитьойс ги впечатли със своето активно участие в най-различни природозащитни каузи и особено с филма си „The final blow in Bulgaria”, който достига над 500 000 гледания и бе едно от най-мощните информационни оръжия в битката за природата в Трън. „Най-хубавото в този филм е, че успяхме да покажем, че може би най-накрая хората са разбрали, че властта е в техни ръце“ – заяви Патрик и отправи апел към всички да продължим да се борим за това, което обичаме.
 1. Политик с най-голямо внимание към българската природа
  Макар и с най-малко номинации категорията беше впечатляваща в тазгодишните награди за биоразнообразие, тъй като отличи общо 9 общини, тръгнали по пътя на опазването на природата като начин на развитие на районите си. Журито избра да награди общините Карлово, Троян, Антон, Павел Баня, Севлиево, Асеновград, Силистра, Малко Търново за техния принос в номинациите на биосферни паркове от нов тип „Централен Балкан“, „Сребърна“, „Узунбуджак“ и „Червената стена“. Публиката пък оцени кметът на община Горна Малина – Александър Жиланов и неговата отдаденост и решимост да развива Горна Малина като образец за зелена община и лидер на приложимостта на екоиновациите в общинското развитие, както и да доказва, че природа и икономика могат да вървят ръка за ръка при наличие на политическа воля.
 1. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси
  Тази категория също беше с много номинации (14), което е радващо, защото показва, че природосъобразният бизнес се развива и печели нови позиции.
  Наградата на журито отнесе миналогодишният любимец на публиката Травентурия – туроператорът, който продължава да популяризира отговорен туризъм с кауза. А наградата на публиката спечели Държавно горско стопанство Кости заради новия бизнес, който развиват, свързан с отглеждането на пчели и производството на мед.
 1. Награда за цялостен принос
  Тази година бе връчена на доц. д-р Росен Цонев – професионален еколог, преподавател по Екология опазване на екосистемите в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Отдаден на опазването на околната среда и Натура 2000 и високо ценен на международно ниво.
  В борбата със силите на мрака всички би трябвало да сме заедно. Нашето общество е като кралят от „Властелина на пръстените“ в големия замък – добър, но болен, заразен и всички – въздушните елфи – учените, джуджетата и хората трябва да се обединят, за да отблъснат нашествието на орките. Тъй като орките застрашават светлината.“ – каза д-р Росен Цонев, призовавайки за обединение на всички в една обща борба с „мрака“ – закони, които застрашават правата на гражданите и управляващи, които определят опазването на природата като „рекет“.
  Събитието се проведе в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, който приключва в края на септември. Гостите се насладиха на вкусна храна от Балкана – сирена, кашкавали, разядки, сладка и др, а победителите получиха кутии с вкусни продукти на фермерите, подкрепени от проекта – сирене, кашкавал, сладко, хляб и мед, както и специален вълнен медал с хлопка, за да се „чува гласът им още по-силно“.

Медийни партньори на Годишните награди са: Зелен Дневник, Блулинк, Евромегдан, както и предаването „Седмицата на жИво“ по Евроком.

Представяне на всички номинирани може да намерите тук.

Радостина Ценова, Петя Шереметова
Българска фондация Биоразнообразие

17th Jul2017

Известен фермер от Швейцария учи български фермери да правят алпийски сирена

by Орало

Швейцарският фермер Йоаким Аншо ще учи тази седмица български фермери да правят алпийско сирене.

Във фермата „Под Балкана“ на семейство Кулови в с. Васил Левски, Карловско днес и утре той ще направи пред фермери от района меко сирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско мляко. В четвъртък и петък Йоаким ще покаже във ферма „Благовец“, Монтанско пред фермери от Северозападна България технологията за меко и твърдо швейцарско сирене, като този път ще бъде използвано овче мляко.

Обучението се организира в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“.

Мекото сирене, направено във ферма „Под Балкана“, Йоаким ще представи в  сряда, 19 юли, на четвъртото издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на земеделието, храните и горите, където ще организира дегустации и продажби на два пъти на пазара в 12 и 17 часа.

Проектът „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и в партньорство с район „Средец” на Столична община и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мнозина от фермерите, което участват в пазара, са получили техническа и финансова подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Йоаким Аншо (28) работи в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о (Gruyère Pays d’Enhaut). Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя. От осем години  работи във фермата, като отговаря за преработката на млякото и ръководи петима от общо шестте работници във фермата.

Гледат 1000 овце от френската порода Лакон (Lacaune) – порода за мляко, доят в момента 750 овце. Имат 80 хектара в равнината, откъдето добиват само сено, и повече от 500 хектара пасища в планината на 1500–1700 метра надморска височина за лятна паша. Отглеждат и 50 млечни кози и 80 прасета. Преработват годишно 180 000 литра овче мляко, 170 000 литра краве мляко, които купуват от съседите, 10 000 литра козе мляко. Всички млека са биологично сертифицирани.

Йоаким е чиракувал като мандраджия (сиренар) три години, след което е учил две години в земеделско училище в региона Рокфор, Франция, специализирано в млечно овцевъдство.

В момента семейната ферма на Йоаким произвежда 30 различни млечни продукта: краве кисело мляко; кисело мляко овче; сирене овче прясно, меко сирене: козе, краве, овче; козе и краве синьо сирене; полутвърдо сирене от краве, козе, и овче мляко, твърдо сирене от овче мляко, масло; кисели млека с плодове и т.н. Техни клиенти са специализирани магазини за деликатеси и био храни, луксозни магазини, фермерски пазари, супермаркети, също така изнасят някои от сирената в Европа и в Русия.

През 2013 година фермата Льо Сапале печели голямата награда Agroprix 2013. За повече информация за Фестивала следете фейсбук-страницата Произведено във фермата.

11th Jul2017

Медени изкушения на Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“

by Орало

Медено-сладко ще е на  третото издание на Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред  Министерството на земеделието, храните и горите в сряда, 12 юли

Биопчеларят Цвятко Начев от Калофер ще прави специални демонстрации: разпечатване на пити и вадене на био мед пред очите на купувачите на пазара. Всеки, който желае, може да опита да отвори пчелните килийки, да подреди питите в центрофугата и лично да извади мед. И разбира се, всеки може да си купи прясно изваден биологичен мед.

Пчелинът на Цвятко Начев стопанисва 200 кошера, разположени сред чистата и опазена природа на Калоферския балкан. Пчелите събират мед от акация. липа и стотиците цветя и билки: лавандула, къпина, шипка, подбел, дива коприва… Пчелинът има сертификат за биологично производство от 2004 година. „Начеви“ произвеждат акациев, билков и манов био мед, също и други пчелни продукти: пчелен восък, прополис, цветен прашец и клеева тинктура. Цвятко Начев е учител по професия. Използва всяка свободна от училище минута, за да навести кошерите си. Запалил се по меда от баща си, който имал няколко кошера. В производството и продажбите му помага съпругата му Таня, също учителка.

От 10:30 до 18:30 часа всяка сряда до края на октомври пред  Министерството на земеделието, храните и горите ще бъдат предлагани пряко от производителите им фермерски храни: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки… Всички фермери и производители са регистрирани по Наредбата за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София.

29th Jun2017

НАТУРА фест в центъра на София, 05.07.2017 г.

by Орало

Пъстро фермерско изложение, детски занимания, арт работилници, филми, изложби и музика наживо на 5 юли в парка „Заимов“

Автентични фермерски храни. Голямо демонстрационно готвене с биотелешко. Тъкане на чипровски килим. Детски игри и забавления с горски герои. Филми за природата. Изложба „В Балкана всичко е възможно!“. Арт работилници. Игри с публиката. Концерт на открито в лятната нощ…

Това са само част от забавленията, които предлага първият по рода си НАТУРА ФЕСТ на 5  юли 2017 г. (сряда) от 16:00 до 22:00 часа в парка „Заимов“, при театър „София“.

Идеята на организаторите – български и швейцарски неправителствени организации, партньори по проекта „За Балкана и хората“, е да покажат красотата, но и бизнес възможностите, които НАТУРА 2000 зоните предлагат.

Очакват ви пъстро изложение на фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене и кисело мляко, натурален кашкавал или с боровинки и подправки, кефир, мътеница, сладка от диворастящи плодове – шипки, боровинки, малини и череши, сок от бъз, билков, акациев и манов мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай. Ще можете да поговорите с фермерите-производители, да опитате и да купите каквото ви харесва. Очакват ви състезание-дегустацията за разпознаване на сирена и кисело мляко. Който познае, печели награда.

Голямото готвене“  Ути Бъчваров ще приготви пред публиката троянски кебап с биотелешко и сини сливи, а привечер ще можете да опитате и оцените ястието, направено с фермерски продукти в прословутия голям тиган на майстора.

Майсторка от Чипровци ще показва как се тъкат красивите чипровски килими и ще ви разкаже за връзката между тях и рядката местна реплянската овца.

За по-сръчните ще има арт работилници за направа на птици, рисуване върху камъчета и „Фермерски шах“. Вълчо и Лиска, язовецът Еца, лалугерът Герчо и други горски герои от Детска природна академия „Узана“ ще забавляват децата на София.

НАТУРА ФЕСТ ще демонстрира нагледно защо запазването на равновесието между природата и развитието на селските райони стана мисия на екипа на проект „За Балкана и хората”. Чрез петгодишната си работа екипът показа, че зоните от мрежата Натура 2000, природните и националните паркове не са забранени територии, а напротив – те са ключът към модела, в който местните хора, бизнесът и околната среда взаимно се подкрепят и печелят от това.

Фестът, както и Форумът „Мисия: чиста храна, честен поминък“, организиран по-рано същия ден в Софийския университет, са под патронажа на посланика на Швейцария в София Денис Кнобел.

Следете новините за НАТУРА ФЕСТ във фейсбук-събитието
Вижте тук пълната програма на събитието

23rd Jun2017

Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас”

by Орало

Автентични фермерски храни на малки производители от страната ще бъдат представeни всяка седмица от края на юни до началото ноември на фестивала „От нашата ферма – с любов за Вас”. Първото издание на Фестивала е на 28 юни 2017, сряда, от 10:30 до 18:30 часа. Мястото: пред Министерството на земеделието и храните (бул. „Христо Ботев” №55).

Ще има разнообразни храни, произведени от  семейни ферми и малки производители: сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки и др.

Тематични дни, дегустации, кулинарни демонстрации, правене на място на сирене, сметана и кисело мляко, както  и други вкусни изненади ще придадат специфичен облик на фестивала „От нашата ферма – с любов за Вас”. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София, очакват се и нови производители с разнообразни продукти. Щандове ще имат занаятчии от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

Организатор на Фестивала е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА. „От нашата ферма – с любов за Вас” е продължение на няколкогодишните усилия на фондацията в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората” за подкрепа на малкия местен природосъобразен бизнес, както и за скъсяване на веригата на доставки на качествена храна и улесняване  достъпа на регистрираните малки и средни производители на фермерски продукти до потребителите.

Фермерският фестивал се организира в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас”, който се изпълнява от Фондация БИОСЕЛЕНА с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец”.

23rd May2017

Среща-разговор със Стоян Пелтешки

by Орало

Екип на oralo.bg присъства на Националния събор на овцевъдите в България 2017 г., Арбанаси и се срещна със Стоян Пелтешки. Ето какво ни сподели той за фермата си, ситуацията в България и проблемната наредба на министерството:

08th May2017

Sommet de L’Elevage 2017

by Орало

Международното животновъдно изложение Sommet de L’Elevage започна новата си кампания за 2017г. Предлагаме Ви да се запознаете с тазгодишните мероприятия, които ще се осъществят от 4 до 6 октомври 2017 г. Скоро очаквайте цялостната програма и повече подробности за изложението. Записването за посещение може да направите още сега.

06th Mar2017

8-ма Конференция за Югоизточна Европа „Управление на отпадъци и екология”

by Орало

Програма

8 март, зала Мусала, 2 ет. Конгресен център, ИЕЦ София

Част от лекторите:

Част от темите:

 • Напредък в затваряне на цикъла на проектиране, производство, потребление и управление на отпадъците – предизвикателствата и възможностите, които кръговата икономика предоставя на България
 •  Успешни примери при кръговата икономика за малките и средни предприятия в Европа
 •  Сесия ИТАЛИЯ с участието на италианските фирми Апиесе, КАФ, Идро Груп, Ладурнер Амбиенте, Идро Италия

Теми: мобилно компостиране, иновативни технологии за затворен цикъл от отпадъци – енергия – компост – храна, устойчиво третиране на утайки и отпадни води; микровълнова пиролиза на излезли от употреба гуми, др.

 • Ефективно оползотворяване на отпадъците:
 • Холандският напредък: 80% от всичките ни отпадъци се рециклират, 17% се изгарят за производство на енергия, а само 3% се депонират. В Холандия се работи не само по последната част на кръга (оползотворяване на отпадъци и рециклиране на отпадъци), но и с целия кръг дейности вкл. разработване на нови бизнес модели и на по-интелигентни и по-ефективни продукти.
 • Съвременни технологии за термична обработка на отпадъци с методи на третиране, които имат за цел да оползотворяват енергията от отпадъците по високо ефективен начин
 • Производство на биогаз от активни утайки в пречиствателни станции за отпадъчни води – предимства на анаеробното разлагане на утайки от отпадъчни води: производство на енергия, стабилизация на утайки от отпадъчни води, намалено съдържание на сухо вещество и подобрени качества за торене на получената утайка.

Пълно съдържание на Програмата

Регистрация

Организатор:

28th Feb2017

Министър Бозуков откри българския щанд на агросалона в Париж

by Орало

Министър проф. д-р Христо Бозуков откри българския щанд на Международното селскостопанско изложение „SIA (Salon International de l’Agriculture) 2017” в Париж, Франция. Страната ни беше представена с традиционни млечни и месни храни, вина, пчелен мед, продукти от маслодайна роза, етерично-маслени култури, билки.

Министър Христо Бозуков се срещна с Жан-Мари Оран Генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV). По време на срещата двамата обсъдиха бъдещето домакинство на България на 40-я Световен конгрес по лозарство и винарство и на Генералната асамблея на OIV. Форумът ще се проведе между 29 май и 2 юни 2017г. в София.

Професор Бозуков подчерта, че България не за първи път е домакин на голям международен форум и не се съмнява в безпроблемното му протичане. Министерство на земеделието ще окаже пълно съдействие на организаторите. Жан-Мари Оран допълни, че България има сериозни традиции в областта на винарството и е сигурен в успеха на конгреса.

Екип от български експерти ще черпи опит от Земеделската камара на Франция за развитие и налагане на късите доставки, които са начина фермерите директно да се срещат с потребителите. Това стана ясно по време на среща между министър Бозуков и Клод Кошоно, председател на организацията на земеделците в Франция. Кошоно разказа за инициативата „Добре дошли във фермата“, в която участват 8000 земеделски производители и предлагат своите продукти директно на пазара.

23rd Feb2017

Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд

by Орало

С рекорд стартира третото издание на мегафорума за селско стопанство, вино и храни в Международен панаир Пловдив – 25% от изложителите идват за първи път. Това внушително присъствие на нови участници ясно говори за значими промени в бизнеса и за големия интерес към проявата, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на националния изложбен център, при официалното откриване на 22 февруари.

Над 700 компании от 33 държави се представят на мегафорума, който е единствен на Балканите.  Той включва шест международни изложби: „Агра” с „БиоАгра” – за селско стопанство, „Винария” – за лозарство и винарство, „Фудтех” – за хранителната промишленост, „Хорека Пловдив” – за оборудване за заведения, магазини и хотели, „Апи България” – за пчеларство, и „Вкусове от Италия”. Демонстрирани са  50 новости, от които десет световни.

Това съчетание от изложения дава шанс продуктите да стигнат до по-широк кръг потребители и повече възможности за контакти, изтъкна министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, преди да пререже лентата.   Засилваме връзката между науката и бизнеса, затова и тази година Селскостопанската академия е силно представена, добави той. На отриването присъстваше и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Значението на международните изложби „Агра“, „БиоАгра“, „Винария“, „Фудтех“ и „Хорека“ е важно и за утвърждаването на Пловдив като търсена дестинация за събитиен и културен туризъм, се подчертава в поздравителния адрес на министъра на туризма Стела Балтова.

Проявата  вече излиза извън чисто икономическите параметри и дава решения за качеството на живот, обобщи д-р Иван Соколов. Възраждането на местните храни и вина е основен акцент на мегафорума тази година. Представените иновации променят цялата верига от  полето до трапезата, за да се гарантира, че потребителите ще получат чисти и здравословни продукти.

Повече от два часа отдели министър Христо Бозуков, за да разгледа експозициите. Неговата обиколка започна от палатата, в която са щандовете на научните институти от Селскостопанската академия. Те показват 19 новости – подобрени сортове растения, методи и съоръжения за тяхното отглеждане. Специалистите могат да видят също технологии, техника и оборудване  за селското стопанство, лозарството и винарството, хранителната индустрия.

В уникалния Град на виното и деликатесите посетителите ще опитат новите колекции на български и чуждестранни изби, както и богата гама храни и специалитети. Атрактивната визия и пъстрата палитра от изискани продукти  привличат в него експерти и ценители на винарството и кулинарията.

Мегафорумът продължава до 26 февруари. Очакват се над четиридесет хиляди  посетители от страната и чужбина.  Изложбите може да се разгледат от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа.

17th Feb2017

Четиридесет кукери и гайдари на Дионисиевото шествие за „Винария“

by Орало

Гайдарски мелодии и кукерски игри ще разтресат центъра на Пловдив по време на Дионисиевото шествие на 18 февруари. Близо 40 музиканти и танцьори на прочутата трупа от Калофер пристигат под тепетата за празненството по повод предстоящата Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“.  Кулминацията ще е на площад „Стефан Стамболов“, където ще се лее младо червено вино на известна изба.

Шествието ще тръгне в 11:30 ч. от градинката до Римския стадион, ще мине по Главната улица и ще стигне до фонтана пред  кметството. Там ще бъде инсталирана 50-литрова бъчва и всеки може да опита новата реколта.  Фолклорен спектакъл  на ансамбъл „Тракия“ ще повиши градуса на празника и отново ще вдъхнови присъстващите да се хванат на хоро.

С общата наздравица на пловдивчани и гостите на града ще бъде даден символичен старт на  „Винария 2017“. Тя ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив, който е организатор на проявата заедно с Нацианалната лозаро-винарска камара.

На „Винария 2017“ ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора, заяви  Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Ценителите могат да видят и опитат новите колекции на повече от 55 български и чуждестранни изби в Града на виното и деликатесите.  Открита дегустация на 23 февруари ще представи носителите на отличия от Международния конкурс за вина и спиртни напитки, най-голямото събитие в съпътстващата програма на изложбата.

Тя привлича вниманието и на много чуждестранни експерти. Най-добрият сомелиер на Германия  Маркус Берлингоф и еножурналистката от Великобритания Каролайн Гилби идват в Пловдив специално за „Винария“. Лекции ще изнасят енолози от Франция, Италия, Гърция и Румъния.

Специална презентация ще ориентира производителите как да излязат на винения пазар в САЩ. Тя се организира от  Сдружение „Бранд  маркетинг организация за световни вина“, която популяризира и изнася български напитки на американския пазар.

За първи път у нас  ще има презентация с дегустация на италиански, грузински и чилийски вина, направени в съдове от глина, керамика и грес. Интересът към този древен метод се възражда в началото на XXI век и той вече се използва от стотици майстори в  Европа. Модерният вариант на старинната технологията ще бъде представен на майсторския клас „Винификация в амфора“ на 24 февруари. Новост за „Винария“ е и дегустацията „Шоколад и вино“, която ще се проведе същия ден.

Наред с гроздовите еликсири, посетителите могат да пробват и различни видове храни, които предлагат  участници в Международната изложба „Фудтех“  и които превръщат Града на виното и деликатесите в кръстопът на вкусове. Неговата оригинална визия и панорамата от изискани продукти привлякоха миналата година близо 40 000 гости от страната и чужбина.

15th Feb2017

Нов сорт пъпеш гигант представят на „Агра 2017“

by Орало

Сорт, който ражда пъпеши по 6 килограма, ще бъде представен за първи на Международната селскостопанска изложба „Агра 2017“. Над 30 новости ще покаже деловият форум  от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив. Голяма част от иновациите е в областта на растениевъдството.

Сортът „Лидер  F1” дава до 8 тона пъпеши от декар, а плодовете са сочни, с лек приятен аромат, твърдят изложителите от „Агроделта селект“.

Първата българска технология за биологично производство на малини е разработена от  Института по земеделие в Кюстендил. Използват се екологично чисти методи за контрол на вредителите преди създаване на насажденията и така се намалява употребата на химически препарати.

Производителите на цветя могат да разнообразят асортимента с нови видове, които сега са само диворастящи.  Технологии за култивирано отглеждане на гърлица, гипсофила и змийска трева предлага  Институтът по декоративни растения в София.

Съоръжение за размножаване на пауловния – дърво, използвано за промишлен добив на дървесина, биомаса, етанол, фураж и хартия, е изобретено в Института „Н. Пушкаров“. Разработката  представлява  световна новост с висок икономически ефект.

Иновация от световен мащаб е и царевичният хибрид  Optimum Aquamax, който може да се приспособява към климатичните условия и дава с 10-12% по-високи добиви. Той ще бъде демонстриран от „Пионер семена България“. Сусамът сорт „Невена“ за механизирано отглеждане също е световна новост. Създаден е от Института по растителни генетични ресурси в Садово, както и   пшеницата „Гинра“, отличаваща се с голям потенциал за добиви и  устойчивост  на болести.

Посетителите на „Агра 2017“ ще видят също машини от известни марки, инвентар и материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер, както и специализираната изложба „БиоАгра“. Паралелно се организира изложение за пчеларство „Апи България“.

Трите прояви са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва също международните изложби: „Винария“ – за лозарство и винарство, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, „Хорека Пловдив“ – за ресторантско и хотелско оборудване, „Вкусове от Италия“.

С входния билет, чиято  цена е 5 лева, посетителите получават достъп до всички изложения и анкетна карта, с която могат да спечелят една от наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив:  мотокултиватор Antor с двигател Honda,  хидрофорна помпа Wilo с маркуч и комплект ножици за лозя, асми и дървета ARS. За ученици, инвалиди и пенсионери има преференциална цена от 3 лева, а специалистите получават безплатна карта след покана от изложител и регистрация.

14th Feb2017

България ще изнесе близо 62 млн. литра вино

by Орало

Очаква се България да изнесе близо 62 млн. литра вино с добри качествени показатели предимно за Полша, Румъния и Русия. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, който направи ритуално зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен.

През 2015 г. страната ни е изнесла близо 60 566 000 литра вино. Засадените площи с винени лозя у нас са близо 60 000 ха., като всяка година те се увеличават. През 2016 г. се наблюдава ръст в сравнение с предходни години, произведени са 128 милиона литра вино, каза още проф. Бозуков.

Страната ни заема достойно място на винената карта на света. От 29 май до 2 юни 2017 г. Изпълнителната агенция по лозата и виното ще бъде съорганизатор на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и на 15-тата Генерална асамблея на Международната организация по лозарство и винарство OIV. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Институтът по лозата и виното в Плевен поддържа двадесет и един сорта, от които петнадесет винени и шест десертни. Това каза директорът на научното звено към Селскостопанска академия проф. Иван Пачев. Той допълни, че в момента са подадени четири нови сорта в Изпълнителната агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол – един винен и три десертни.

Pages:12»