09th Jul2018

Шестнадесет кончета коник се родиха тази пролет в Източните Родопи

by Орало

С 16 млади кончета се увеличиха стадата на свободно живеещите диви коне коник в Източните Родопи през тази пролет. Така общият брой на конете коник става над 70.

Първите 12 коник в България бяха докарани в района на изоставеното с. Сбор, Крумовградско през септември 2011 г. от Холандия. През есента на 2013 г. в Източните Родопи беше докарано второ стадо от 29 коня, които бяха разселени в района на Бойник (Студен кладенец).

Двете стада успешно се приспособиха към природата на Източните Родопи, справят се със студените зими и горещите лета, сами намират храната си и успешно оцеляват от вълчи нападения. Само за няколко години броят на конете се е удвоил.

Свободно живеещите коне имат огромна роля за опазването на дивата природа и биоразнообразието на Източните Родопи, поддържайки отворения пейзаж на района. Те са и туристическа атракция и постепенно се превръщат в новия символ на Родопите.

Екипът на инициативата Статут ДИВ оценява като изключително успешно повторното връщане на свободно живеещите коне в Източните Родопи, която е била населявана от диви коне в древността.

Конете коник (Еquus caballos) са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон – изчезнал подвид на дивия кон. В миналото е бил разпространен от Южна Франция и Испания до Централна Русия, както и по българските земи, за което свидетелстват намираните от палеонтолозите кости от тарпани. Тарпанът обаче изчезва в дивата природа в края на 19-ти век. Няколко десетилетия по-късно започват опити за възстановяването му чрез селекция на домашни коне, кръстосвани в миналото с тарпани. Породата, реинтродуцирана в България, произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне. Известни са като коник, което на полски означава малък кон. Коник са успешно реинтродуцирани в Холандия, Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия.

Екипът на Статут ДИВ очаква развитие по идеята си конете коник в България да получат статут, който да позволи да не бъдат третирани като домашни животни. Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европейския съюз и в Европа, където доскорошни одомашнени животни ще бъдат обявени за свободно живеещи в дивата природа. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от България.

26th Feb2018

Българско-холандска инициатива предлага коне в Родопите да получат официален статут на диви животни

by Орало

От няколко години десетки коне, възстановка на древния тарпан препускат свободно сред природата на Източните Родопи. Българо-холандски екип, който от 2011 година работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предлага конете да получат официален статут на диви животни. За първи път Статут „Див“ за коне може да стане реалност в България.

В публична си лекция на 28 февруари (сряда) от 18:30 ч. в Биологическия факултет на Софийсикя университет холандският еко експерт Франк Зандеринк ще представи предимствата на Статут Див за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа. За първи път пред публика ще бъде показан филм за дивите коне в Родопите.

Лекцията „Статут ДИВ за дивите коне в Родопите“ открива новия сезон на традиционния „Курс за опазване на биоразнообразието“, който Българска Фондация Биоразнообразие вече 12 години организира в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конете Коник (Equus caballos), които живеят на свобода в Източните Родопи, са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон – изчезнал подвид на дивия кон. Тарпанът изчезва в дивата природа в края на 19-ти век. Реинтродуцирината  в България порода коник (малък кон на полски) произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне, започнал през 1936. Общия брой на конете от този тип по света е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия. Реинтродуции са правени в Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия. През 2011 година в Източните Родопи бяха докарани 12 полски коника от Холандия, а две години по-късно нова група.

Днес над 70 коника живеят свободно в природата в два района в Източните Родопи – при Бойник и край изоставеното село Сбор. Те са изцяло приспособени към живота си в дивата природа: оцеляват в горещото и сухо лято, преживяват студ и дебели снегове, оцеляват и при вълчи атаки.

Ако конете в Родопите получат статут „Див“, това ще означава, че националните и местните власти признават свободно живеещите коне коник като наистина диви животни. Те ще имат същия правен статут, който имат елените, зайците, сърните… Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европа, а и в света, където статутът „Див“ ще бъде даден на доскорошни одомашнени животни. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от България.

Даването на Статут „Див“ на конете коник в Родопите ще бъде положителен сигнал за цяла Европа и ще промени представите на европейците за конете, които живеят в дивата природа.

Повече за Франк Зандеринк
Франк е роден на 1 февруари 1962 в Айндховен, Холандия. Завършил е специалност „Тропически гори и екология на дивата природа“ в Университета във Вагенинген, Холандия. Няколко години е работил в Замбия, а от 2004 е във Фондация АРК – холандска неправителствена организация, насочена към възстановяването на природата. В АРК Франк работи като ръководител на проекти за възстановяване на природата в Латвия, Хърватия, България и отскоро и в Украйна. Всички тези проекти са насочени към големите тревопасни, а дивите коне са важен аспект от тях.

„Разбирането ми е, че дивите коне и дивите животни са изключително важни за мозаечния пейзаж на природата, което поддържа богатото биоразнообразие“, казва Франк. „И понеже тези животни за ключови за дивата природа, те трябва да бъдат диви. Без човешка намеса, както е било някога!“


Вижте сайта на Статут  Див: http://statuswild.eu/
Следвайте инициативата и във Фейсбук: https://www.facebook.com/statuswild/

24th Sep2015

Победа за Конна база „Св.Иван Рилски“ в с.Долни Раковец

by Орало

nagrada konЕлитните коне – Зоран и братчето му Беркут от Конна база „Св.Иван Рилски“ се класираха втори на оспорваните надбягвания в село Долни Раковец. Любителите на конните надбягвания прекараха вълнуващи и незабравими емоции на атрактивното състезание за коне, което се проведе в радомирското село. Сред атракциите бе надбягването с впрегатни коне със селскостопански каруци, като в състезанието се включиха конни бази от София и от региона. За поредна година в надпреварата участваха конете на Конна база „Св.Иван Рилски“, които пак се отличиха с красота и бързина. Мнозина от присъстващите любители на конните надбягвания се запалиха по ездата и се заинтригуваха как да се включат в групите за начинаещи и напреднали. За целта трябва да посетят базата във Владая в полите на Витоша – местността „Ямите“. Екстремна и полска езда са само част от атракциите, които ги очакват в Конна база „Св.Иван Рилски“ – съобщи управителя на базата Николай Иванов.

Виктория Милчева

09th Jul2015

Конно съревнование в село Бачево

by Орало

Състезание „Ендюрънс“ на 11 и 12 юли

1Ако сте собственик на кон, търсещ приключения, сега е моментът да дойдете и да се впуснете в приключението. На 11 и 12 юли в село Бачево ще се проведе състезание „Ендюрънс“ на 30, 40, 60 и 80 километра.
Питате се що за термин е това? „Ендюрънс“ е дисциплина в конния спорт – конна база „Св. Иван Рилски“, които също имат покана да участват в съревнованието. – При него състезателите яздят на дълги разстояния в природата (гори, планини, ливади). По трасетата има маркировки, които не позволяват на ездачите да се изгубят. Тук не е толкова важна бързината.

Основна роля в тази дисциплина играе издръжливостта на коня. Преди да бъдат допуснати до състезание, конете биват проверявани от ветеринари. Ако конят има дори и най-малкият здравословен проблем, той не бива допускан до състезанието.

Основното е благополучието на коня. Насилието над животното не се толерира- дори напротив- при лошо отношение към коня, състезателят бива дисквалифициран. Най- подходящи са арабските коне, но може да бъде използвана и всяка друга порода.

FGZ09120335-1024x684

Естествено на „Ендюрънс“ участват и хора без коне – те идват да се насладят на съревнованието и стискат палци харесания от тях кон да е най-издръжлив. Елате в село Бачево и ще видите много различни коне, ще се запознаете с много хора и ще прекарате два наистина незабравими дни.