10th Sep2015

ДФЗ прекратява прилагането на мерки за част от продуктите по руското ембарго

by Орало

Държавен фонд „Земеделие“ прекратява приема на искания за прилагане на мерки „изтегляне от пазара“ и „небране на зеленчуците и плодовете“ за: домати, краставици, корнишони, моркови, сладки пиперки, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде и сливи. Прекратява се и прилагането на горепосочените мерки за изброените продукти, считано от 17:30 часа на 09.09.2015г., поради достигане на максимално допустимите количества.

Остава възможността за прием на искания за прилагане на мярка „изтегляне от пазара“ и мярка „небране“ за праскови и нектарини до достигане на допустимото количество от 950 тона, съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 4, т. 1 от Наредба № 6 от 28.08.2014г.

praskovi праскови peach

07th Apr2015

Нови продукти ще могат да се използват за растителна защита на овощните видове

by Орало

Съвета по продукти за растителна защита към БАБХ вписа четири нови продукта в регистъра по Закона за защита на растенията. Един от тях е адюванта „Текнофит пауър“, а трите медсъдържащи продукта за растителна защита, които са за ограничена и контролирана употреба на територията на Република България са „Косайд 2000 ВГ“, „Фунгуран ОХ 50 ВП“ и „Бордо Микс 20 ВП“. Всички те могат да бъдат използвани и в биопроизводството. Те са предназначени за контрол на вредителите по семкови и костилкови овощни видове. Препаратите са включени и в схемите по култури от „Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“. На основание на националната програма през 2015 г. е разработена и нотифицирана държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма за контрол на вредителите по трайни насаждения през зимния период”, като помощта се предоставя директно на земеделските производители на основание чл. 26 на Регламент (ЕО) № 702/2014 на Европейската комисия.

Целта на включването на новите препарати в регистъра по Закона за защита на растенията е опазване на овощните видове и повишаване качеството на получената от тях продукция. Есенно-зимните третирания са от изключително значение за контрол на плътността на вредителите, като с тях се унищожават зимуващите по кората на дърветата и в почвата насекомни неприятели и акари. Също така се предотвратява и развитието на причинителите на редица болести.

Актуална информация за „Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“ можете да получите от областните дирекции по безопасност на храните и на сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

26th Mar2015

Овошки бонзаи са изкушението за градинари на изложбата „Цветна пролет 2015“ в Пловдив

by Орало

Декоративни овошки, напомнящи японски бонзаи, са новото изкушение за професионалисти и любители градинари, което може да се види на изложбата „Цветна пролет 2015“  в Международен панаир Пловдив. Дръвчетата достигат едва 150 сантиметра височина, могат да се отглеждат в саксия у дома, но дават истински плодове. Разсадник предлага круши, праскови, нектарини, сливи, вишни и ябълки от новия вид.

Голямото разнообразие от цветя, декоративна растителност, овошки и оборудване за градинарството привличат хиляди посетители на Специализираната изложба „Цветна пролет 2015“  в Международен панаир Пловдив.

Голямото разнообразие от цветя, декоративна растителност, овошки и оборудване за градинарството привличат хиляди посетители на Специализираната изложба „Цветна пролет 2015“ в Международен панаир Пловдив.

Наред с познатите сортове, има е екзотични растения като шизандра и саскатуна. Първото прилича на касис и има свойството да понижава кръвното налягане. Второто е канадска боровинка, адаптирана за нашите климатични условия, с красиви цветове и здравословни плодове. Използва се и за аранжиране на зелени огради.
Със своите новости Специализираната изложба „Цветна пролет 2015“ отново радва любителите градинари и специалистите в областта на озеленяването и ландшафтния дизайн с модерни продукти и идеи за украса на дома, офиса, вилата, заведения и хотели. В изложението участват 30 български фирми-производители и търговци на традиционни и екзотични цветя, декоративни храсти, дървесни видове, овошки, семена, разсад и луковици, градински инструменти и оборудване, препарати за растителна защита и торове. За цветните акценти в интериора и екстериора допринасят и интересните колекции  от  предмети на приложното изкуство, като  саксии и съдове,  керамични и дървени изделия,  аксесоари и сувенири.
Посетителите могат да  се запознаят с модерните тенденции във флористиката и озеленяването. Повечето са почитатели на екологично чистите подправки и билки, които отглеждат сами, затова масово се купува разсад за босилек, розмарин, лавандула и други подобни растения.
Изложението е част от  Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, включващи още: Международна изложба „Природа, Лов, Риболов“ и Изложба на общините, започващи също на 25 март,  Европейски панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика (от 26 март), Италиански фестивал на красотата и прическата (от 27 март), международни киноложки  изложби (от 28 март).
Шестте прояви приключват на 29 март и се очаква да привлекат над 20 000  посетители заради комбинацията от бизнес и атракции, насочени към широк кръг специалисти и масова публика.  Посетителите могат да разгледат всички изложения с билет от 2 лева, а за ученици, пенсионери и инвалиди цената е един лев. Палатите са отворени от 9 до 18 ч., в неделя – до 14 часа.

 

18th Mar2015

Изложението „Цветна пролет 2015“ показва новия хит в овощарството

by Орало

Новият хит в овощарството – тайбери, е сред изненадите на изложението „Цветна пролет 2015“, (more…)