29th May2017

ЕК вписа „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер

by Орало

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, Белгия. „Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.

При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като ХТСХ , България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост. Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.

Страната ни оценява високо положените усилия от ЕК при разглеждането на досието на продукта.

21st Mar2017

Разговор с Исмаил Онбашиев

by Орало

Тази седмица екип на oralo.bg беше в с. Капитан Димитриево по покана на г-н Исмаил Онбашиев – управител сектор „Животновъдство“ на „Лидермес“ ООД, за да представи един проект, започнал преди четири години, а именно тяхната животновъдна ферма за месодайно говедовъдство и стадата им от породите Лимозин и Абърдийн Ангус.

07th Aug2016

България и Турция обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете страни

by Орало

България и Турция обсъдиха възможности за сътрудничество рамките на XII-то заседание на земеделския управителен комитет между двете страни. Срещата се състоя днес в сградата на Министерството на земеделието и храните, където заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и заместник-държавният секретар на Министерството на храните, земеделието и животновъдството на Република Турция д-р Дурали Кочак обмениха информация за съвместните действия в борбата с болести по животните, както и за засилване на търговията между двете държави.

IMG_0538По време на срещата беше обявено, че в началото на месец септември в София ще се състои международен форум, където ще бъдат обсъждaни мерките за ограничение и борба с болестта Заразен нодуларен дерматит. „Инициирахме тази среща, защото се сблъскахме с проблеми, породени от остарялата нормативна база. Целта ни е да обсъдим промени в действащото европейско законодателство по отношение на мерките за борба със заболяването, така че да бъдат по-ефективни и да бъдат сведени до минимум икономическите загуби за засегнатите държави“, заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Той изказа задоволство от съдействието, което Република Турция  оказва на страната ни за опознаването и борбата със заболяването Заразен нодуларен дерматит от началото на 2015 година.

IMG_0543

Делегациите обсъдиха и начини за насърчаване на търговията между двете страни, възможности за сътрудничество, обмен на опит и специалисти за начини на борба, ограничаване и превенция на болестта Заразен нодуларен дерматит по говедата и Син език по овце и говеда. Представителите на двете държави се договориха за ускоряване на процедурите на износ на български едри и дребни преживни животни, месо и техни продукти, както и подобряване на сътрудничеството чрез съвместни дейности в областта на фитосанитарните  въпроси и в сферата на здравеопазване на растенията.

IMG_0565

Турция заяви готовност за обмен на добри практики и опит при отглеждането на калкан в изкуствени условия, като част от сътрудничеството в областта на опазването на рибните ресурси в акваторията на Черно море. Страните се обединиха около нуждата от съвместни действия и засилване на контрола с цел противодействието срещу нерегламентирания риболов.

05th Aug2016

СТЕКСПО – тенденциите в месодайното говедовъдство на живо

by Орало
Уникален по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство, ще се проведе у нас през есента
В периода 30,09–2.10.2016г. в района на гр. Ямбол, в стопанството на един от големите земеделски производители в страната, ще се проведе уникален по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство. Инициативата за неговото организиране е на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ).

СТЕКСПО 2016 има за цел да привлече настоящи и бъдещи инвеститори в сектора на месодайното говедовъдство, които ще имат възможността да се запознаят на живо с тенденциите в сектора, съвременните начини за развъждане, хранене и отглеждане, ветеринарните и хигиенните изисквания.

20150717_122829 месодайни говеда

Тридневното събитие ще се проведе на терен в стопанство, което развъжда над 200 говеда от месодайните породи Абердийн Ангус и Гаскон и което прилага най-добрите и актуални световни практики в дейността. Освен водещи специалисти и официални гости от България, ще гостуват и чуждестранни лектори от Ирландия, Германия и Румъния – страни със сериозни традиции в това направление. Топ готвачи от България пък ще демонстрират каква е крайната цел на този вид бизнес – хубави сочни стекове на трапезата.

„В България „говеждо“ все още е мръсна дума, а съвсем не случайно това е едно от най-скъпите и квалитетни меса, които консумира световното население. Това, което искаме да направим, е да покажем, че и у нас има почва да „отгледаме“ хубави стекове. Само трябва да знаем как да го направим.“, заяви председателят на АРМПГБ, Стоян Чуканов и допълни: „Месодайното говедовъдство е една страхотна бизнес ниша, чиито потенциал не е разгърнат в България. Но наблюденията ни показват, че все повече фермери, дали опитвайки се да диверсифицират дейността си или да добавят стойност към производството си, се насочват в тази посока.“

Очаква се във форума да вземат участие над 100 земеделски производители, членове на АРМПГБ и потенциални инвеститори; представители на фирми от фуражния бизнес, консултанти по храненето, производители и вносители на ветеринарни препарати, вносители на семенен материал, специализирани консумативи и оборудване за фермите; водещи имена от сектора от България, Германия, Румъния и Ирландия; представители на официалните институции; представители на ХоРеКа сектора; медии. Организаторите предвиждат осигурен превоз на участниците между отделните стопански бази с цел улесняване на логистиката и придържане към доста интензивната програма. Предвидена е и вечерна програма с популярни лица и изпълнители, както и дегустация на различни типове готвено и грил от телешко и говеждо от породата Абердийн Ангус, произведено във ферми на членовете на АРМПГБ, много вино и бира.

14th Jan2016

Туркменистанската делегация на среща в Министерски съвет и посещение в месопреработвателно предприятие

by Орало

Развитието на инфраструктурата и възможностите за сътрудничество в тази сфера бяха сред акцентите в разговора на министър-председателя Бойко Борисов със заместник-председателя на Кабинета на министрите на Туркменистан Шамухамет Дурдилиев. Това съобщиха от пресцентъра на правителството.

Той и водена от него делегация е на тридневно посещение в България по покана на министър Лиляна Павлова. По време на срещата в Министерския съвет г-н Дурдилиев изрази силното си впечатление от реализацията на проекта за изграждане на метрото в София. Премиерът Борисов изтъкна сериозната работа на кабинета за подобряване на инфраструктурата в страната и същевременно посочи и други възможности за партньорство с Туркменистан в сектори като селско стопанство, спорт, строителство и доставка на строителни материали.

Днес министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министъра  на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и водената делегация от г-н Дурдилиев посетиха месопреработвателното предприятие „Тандем“ в град София. В предприятието те разгледаха оборудването, което отговаря на всички европейски стандарти и се запознаха с производствения процес и произвежданите продукти.

DSC_7344DSC_7328

В рамките на пленарните разговори между двете делегации вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че е създадена базата за развитието на добрите отношения между двете страни и посещението на туркменската делегация ще позволи тези отношения да бъдат надградени.

Министърът на външните работи Даниел Митов отбеляза, че се организира посещение на президента на Туркменистан в България, което се уговаря от 2012г. и вероятно ще се осъществи след провеждане на заседание на Българо-туркменистанската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в началото на месец март 2016г.

26th Sep2014

Зам.-министър Бракалова откри кръгла маса за новите изисквания към етикетиране на месо и месни продукти

by Орало

„Новите изисквания към етикетирането на месо и месни продукти са важна крачка напред (more…)