30th Mar2019

Шафранов минзухар изнасяме за Китай

by Орало

България ще изнесе за Китай 640 тона луковици за шафранов минзухар през следващите три години. Това предвижда тристранното споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД, което беше подписано в сряда в Ханджоу, район Сяошан, Китай.

Страните се договориха през 2019 г. от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за следващата година – 200 тона, а през 2021 г. – 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за КНР, възлиза на 6,5 млн. евро. „България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб. Лабораторните анализи от Швеция, Англия, Франция и Германия го доказват“, каза пред Блумбърг ТВ Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.

В количествено отношение лидери в производството на подправката в световен мащаб са Иран, Италия, Испания и Гърция, а България вече се нарежда на 5-то място, отбеляза Тахиров. „У нас вече има над 6000 производители, които отглеждат шафранов минзухар върху 5 000 дка. В началото започват с по 1–2 декара, но вече има и производители с по около 60 дка“, допълни Тахиров. По думите му инвестициите в засаждането и отглеждането на шафрана са от 1500 до 4000 хил. лв. От 1 дка се получават от 1 до 3 кг шафран, а килограм от подправката обикновено струва около 10 хил. лв.

Директорът на ЦНСССКЦИЕ Васил Гелев, Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и Джу Ханлян, председател на китайската компания, се подписаха под споразумение с 3-годишен (2019–2021) план заизпълнение. На церемонията присъстваха Фан Дзюн, зам.-кмет на район Сяошан, ръководството на Аграрния университет в Пловдив и учени от Джъдзянския университет.На 18 март в гр. Ханджоу се проведе академичен форум, организиран от ЦНСССКЦИЕ, на който професори от Джъдзянския университет обмениха опит с колегите си от Аграрния университет – Пловдив и председателя на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти. Обсъдени бяха проекти на сътрудничество между двата университета в областта на бубарството, шафрановата индустрия, електронната търговия и изграждане на съвместни лаборатории за повишаване на безопасността на храните, както и обмен на студенти.

Подписаното на 20 март 2019 г. тристранно споразумение в Китай е резултат от Споразумението за сътрудничество в областта на шафрановата индустрия между ЦНСССКЦИЕ и компанията „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД. На 31 октомври м.г. двете страни се споразумяха да работят за насърчаване на сътрудничеството и информационния обмен, за популяризиране на селското стопанство, науката и технологиите, търговията, туризма и културния обмен в областта на шафрановата индустрия.

В. Венкова

Comments are closed.